crvena jabuka logo

Odlazi li Crvena jabuka među uspomene?

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Promjene u postavi, razlazi u bendu, sve se to obično događa daleko od očiju javnosti i vjerovatno je muka velika navela bubnjara Darka Jelčića Cunju da učini presedan i na društvenj meži objavi kako nije više u postavi poslije 32 godine sviranja u Crvenoj jabuci.

Crvena jabuka, Cunja

Darko Jelčić Cunja, 52-godišnji muzičar iz Zenice, bio je jedan od suosnivača Crvene Jabuke, 1985. godine. Poslije tragedije, koja se dogodila 18. 9. 1986. i u kojoj su poginuli pjevač Dražen Ričl Zijo i basista Aljoša Buha (još jedan Zeničanin u sastavu), ostatak benda (gitarista Zlatko Arslanagić, klavijaturista Dražen Žerić Žera i bubnjar Jelčić) prvobitno nisu ni namjeravali ostati na sceni kao grupa.

Ipak, 1987. su izdali album ”Sanjati”, kao posvetu poginulim prijateljima – i nastavili život Crvene jabuke. Žera je postao pjevač, na mjesto klavijaturiste stigao Nikša Bratoš, a glavnu autorsku ulogu i dalje je imao Arslanagić.

Kada je on, s početkom rata u BiH, napustio Crvenu jabuku, a Bratoš odustao od stalnog članstva, ostali, svejedno, ni tada nisu razmišljali o gašenju benda i postavu su u narednim godinama upotpunjavali zagrebačkim muzičarima, jer je i Zagreb postao njihova nova adresa.

Dio muzičkih kritičara smatra da je najbolje bilo da su sa petim albumom ”Nekako s proljeća” (1991.) ipak završili s pričom Crvena jabuka.

Ruku na srce, u nastavku su imali poneko solidno izdanje, neke je pjesme publika prihvaćala kao hitove, ali Jabuka više nije bila isti sastav kao iz prvih godina. Nije ni mogla biti u novim okolnostima, s drugačijom publikom i potpuno novim kontekstom.

Da su imali hrabrosti, otvorili bi novi muzički put, umjesto recikliranja vremena koje je nepovratno nestalo. Nisu, možda zbog toga što je Crvena jabuka još imala dio svoje publike, makar to bilo samo zbog nostalgije. Čak i kada su pjevali mediteransko-festivalske pjesme, koje ničega dodirnog nisu imale sa ‘izvorom na kojem su nekada pili’.

Je li vrijeme da sada Crvena jabuka dostojanstveno ode sa scene, a Žera, koji je ostao jedini originalni član i koji je ionako postao estradni brend za sebe, nastavi kao solista?

Možda zbog stihova koje su sami ispjevali daleke 1986.:

Volio bih umrijet’ prije nego ostarim / volio bih umrijet’ / samo da ih ne vidim / kako pričaju priče kao naši starci / bivše djevojčice, bivši dječaci.

1 razmišljanje na “Odlazi li Crvena jabuka među uspomene?

  1. Ispravka.Album koji su posvetili pokojnim članovima Ziji i Aljoši se zove “Za sve ove godine” koji je izašao 1987 godine,a album “Sanjati” je izašao naredne godine

Komentari su zatvoreni.