USB kondom! Zaštita da vam virus ne ‘oplodi’ mobitel!

21. vijek Jedi moli voli Tehnologija

Priča o USB kondomu aktuelizira se nakon što je već dva puta veći dio svijeta napadnut ucjenjivačkim virusima, a još više je intenziviraju Estonci, novi predsjedavajući EU-a.

Danas, kada veliki broj uređaja koristi USB priključak i za punjenje baterija, pa je sve više javnih mjesta na kojima su dostupni priključci za USB punjenje, sve je izražajniji problem sigurnosti mobitela, tableta i laptopa, koji na taj način mogu biti zaraženi softverskim virusima.

Većini je vjerovatno nepoznato da su Estonci euro-lideri u digitalnoj tehnologiji i tek nakon što su upravo preuzeli rotirajuće predsjedanje Unijom i objavili četiri osnovne politike u svom mandatu, saznajemo gotovo nevjerovatne detalje.

syncstop

Jedan od njihovih akcentiranih prioriteta odnosi se na dalji razvoj digitalizacije i slobodnog protoka podataka, za što Estonci imaju pokriće: njihova vlada već godinama održava sjednice bez printanih materijala i svi su u elektronskom obliku, najveći dio glavnoga grada Tallinna pokriven je besplatnim bežičnim internetom, službeni dokumenti mogu se potpisivati elektronskim potpisom, recepti se kod ljekara mogu naručiti SMS-om, a na parlamentarnim izborima, održanim prije dvije godine, trećina birača glasala je “online”.

Tokom predsjedavanja, Estonija će organizirati 45 događaja u vezi s digitalnim temama, a 29. 9. u Tallinnu organiziraju samit lidera EU-a, koji će biti posvećen tom području.

Obzirom da Estonci svoje predsjedavanje žele iskoristiti i za jačanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, svim delegacijama će uređaj za punjenje mobitela, tableta i laptopa preko USB-a na javnim mjestima, koji se kolokvijalno naziva USB kondom, jer uređaje štiti da ne budu zaraženi virusima ili eventualno izgube podatke.

usb-condom

Smišljena prije nekoliko godina, ta vrsta USB-a se sastoje od više kontakata, od kojih neki prenose podatke, a drugi služe za prijenos električne energije. To je zapravo mali dodatak s muškim i ženskim portovima koji se spajaju između uređaja i javnog ili sumnjivog USB utora. Time se prekida svaka podatkovna veza, ali se otvara mogućnost (sigurnog) punjenja uređaja.

Na tržištu je nekoliko modela USB kondoma i cijena im je otprilike 13 američkih dolara. Njih ne treba miješati sa duhovitom reakcijom industrije, koja je na tržište plasirala obične USB konektore upakirane kao kondome (na naslovnoj slici).