21. vijek Tehnologija

USB kondom! Zaštita da vam virus ne ‘oplodi’ mobitel!

Priča o USB kondomu aktuelizira se nakon što je već dva puta veći dio svijeta napadnut ucjenjivačkim virusima, a još više je intenziviraju Estonci, novi predsjedavajući EU-a.

Danas, kada veliki broj uređaja koristi USB priključak i za punjenje baterija, pa je sve više javnih mjesta na kojima su dostupni priključci za USB punjenje, sve je izražajniji problem sigurnosti mobitela, tableta i laptopa, koji na taj način mogu biti zaraženi softverskim virusima.

Većini je vjerovatno nepoznato da su Estonci euro-lideri u digitalnoj tehnologiji i tek nakon što su upravo preuzeli rotirajuće predsjedanje Unijom i objavili četiri osnovne politike u svom mandatu, saznajemo gotovo nevjerovatne detalje.

syncstop

Jedan od njihovih akcentiranih prioriteta odnosi se na dalji razvoj digitalizacije i slobodnog protoka podataka, za što Estonci imaju pokriće: njihova vlada već godinama održava sjednice bez printanih materijala i svi su u elektronskom obliku, najveći dio glavnoga grada Tallinna pokriven je besplatnim bežičnim internetom, službeni dokumenti mogu se potpisivati elektronskim potpisom, recepti se kod ljekara mogu naručiti SMS-om, a na parlamentarnim izborima, održanim prije dvije godine, trećina birača glasala je “online”.

Tokom predsjedavanja, Estonija će organizirati 45 događaja u vezi s digitalnim temama, a 29. 9. u Tallinnu organiziraju samit lidera EU-a, koji će biti posvećen tom području.

Obzirom da Estonci svoje predsjedavanje žele iskoristiti i za jačanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, svim delegacijama će uređaj za punjenje mobitela, tableta i laptopa preko USB-a na javnim mjestima, koji se kolokvijalno naziva USB kondom, jer uređaje štiti da ne budu zaraženi virusima ili eventualno izgube podatke.

usb-condom

Smišljena prije nekoliko godina, ta vrsta USB-a se sastoje od više kontakata, od kojih neki prenose podatke, a drugi služe za prijenos električne energije. To je zapravo mali dodatak s muškim i ženskim portovima koji se spajaju između uređaja i javnog ili sumnjivog USB utora. Time se prekida svaka podatkovna veza, ali se otvara mogućnost (sigurnog) punjenja uređaja.

Na tržištu je nekoliko modela USB kondoma i cijena im je otprilike 13 američkih dolara. Njih ne treba miješati sa duhovitom reakcijom industrije, koja je na tržište plasirala obične USB konektore upakirane kao kondome (na naslovnoj slici).

Ostavi komentar