Damir Avdić & Vincent Van Gogh

Tuzlanski 4. arTz – od Vincenta Van Gogha do Bosanskog Psiha

Cooltura Film & Foto & TV Gledam

Otvaranje 4. arTz festivala izložbom slika Vincenta Van Gogha, 27. 6., senzacija je na kulturnoj sceni BiH i jedna od ilustracija zašto je ova smotra savremene umjetnosti nedavno uvrštena u prestižnu festivalsku EFA asocijaciju.

Festival savremene umjetnosti arTz početkom prošlog mjeseca postao je član asocijacije najboljih evropskih festivala EFA, dobivši tako prestižnu oznaku EFFE Label (Europe for festivals – festivals for Europe), kojom se potvrđuje kvalitet, kreativnost i inovativnost tuzlanskog festivala.

Na četvrtom arTz izdanju će biti, od 27. do 30. juna, predstavljeni umjetnici i umjetnički programi iz Brazila, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke, Slovenije, Srbije i Holandije

Već početak festivala prvorazredni je događaj: u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u 20 sati zakazano otvaranje izložbe Vincenta Van Gogha, koja se realizira u partnerstvu sa Ambasadom Kraljevine Holandije u BiH.

Svi programi u četiri dana će se održavati u pet festivalskih zona: Teatar zona, Film & video zona, Visual arts zona, Open air music zona i Edu zona.

Uz nekoliko radionica – o zaštiti autorskih prava u BiH u saradnji sa AMUS-om , te savremene teatarske radionice koje će voditi eksperti hambursškog Kultur Kraas Festivala – te brojne izložbe i teatarske programe, arTz ima nekoliko vrlo zanimljivih dokumentarno-filmskih premijera.

arTz-production-team-Budi slobodan
arTz-production-team-Budi slobodan

Tako će film ”Van Gogh – A New Way of Seeing” imati balkansku premijeru, a pažnju privlači i premijera dokumentarnog filma ”Najgori na svijetu” (29. 6.).

Režiser filma je Damir Pirić, producent Rusmir Krdžalić, a scenarij su radili Azra Delmanović, Azra Husarić i Damir Pirić. Autori prate istraživačku priču dvije studentice žurnalistike, koje su, pročitavši članke i izvještaje o tome da je novinarska profesija proglašena za najgoru na svijetu, anketama na ulicama došle do spoznaje da građani Bosne i Hercegovine generalno imaju jako loše mišljenje o novinarima i novinarskom pozivu.

ArTz ima i premijeru jednog muzičkog dokumentarca – film “Pravi čovjek za kapitalizam” slovenskog dua Dušan Moravec & Matjaž Mrak, koji je priča tuzlanskog glazbenika, pisca i pjesnika sa slovenskom adresom, Damira Avdića aka Bosanski Psiho, Diplomatz i Graha. Dokumentarac se temelji na njegovim autobigrafskim romanima ”Most na Krvi” i ” Enter Džehemen”, snimkama koncerata i scenskim nastupima, a otkriva i neke detalje iz studija gdje radi na novom albumu.

Finale festivala je 30. 6. u večernjim satima, kada će na ‘tuzlanskom moru’, na jezeru Panonica DJ-i iz BiH i regiona prirediti Electronic Music Party.

Detalji o svim programima dostupni su na web stranici www.artz-fest.com.