harry-potter-knjige

Harry Potter danas napunio 20 godina

Čitam GPS za dušu Vremeplov

Prvi roman najuticajnijeg književnog serijala novog doba objavljen je na današnji dan, 26. 6. 1997. godine, a mogao je ostati samo ideja u glavi autorice, tada samohrane majke Joanne Rowling.

Jednako kao što su njena djela bajka za djecu i odrasle, život najslavnije današnje književnice, bar u jednom dijelu, nalikuje mašti.

Kao samohrana majka, koja je u škotskom glavnom gradu Edinburghu živjela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru izmaštavala je početkom devedestih i konačno 1995. završila roman Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter i Kamena mudraca). Nakon prvog odbijanja, još 11 izdavačkih kuća nije prihvatilo rukopis za objavu (što su, sada znamo, izdavački promašaji svih vremena).

Možda bi odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri dao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

Ostalo je legenda.

Harry-Potter

Priča je to o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svijetu, među “bezjacima”, razvila se u ukupno sedam izdanja, serijal je do danas prodan u 500 miliona primjeraka na 79 jezika, sedmi nastavak ”Harry Potter i Darovi smrti” je u vrijeme izlaska, u ljeto 2007. godine, bio najbrže prodavana knjiga svih vremena (u prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 miliona primjeraka, o Potteru je snimljeno osam filmova čiji je ukupni prihod 6,5 milijardi dolara… i JK Rowling je od osobe koja nije mogla platiti fotokopiranje svog prvog rukopisa postala prva koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Od pojave Harryja Pottera, vrijeme u dječjoj književnosti dijeli na vrijeme prije i poslije ovog junaka. Analitičari kažu da je on ‘spasio čitanje’, da je dječja literatura uzletjela i još nije stala i da su knjige za djecu jedine potpuno izdržale pritisak digitalnog doba.

Uz to, u jednoj studiji iz 2104. talijanski psiholozi dokazali su da Potter ljude čini boljima, da oni koji ga čitaju imaju manje predrasuda prema manjinskim skupinama i veću dozu empatije.

Vratimo se. Nakratko, prvom izdanju. Pojavilo se u samo hiljadu primjeraka. Svi koji ga imaju mogu dobiti djelić bogatstva za sebe – na kolekcionarskom tržištu danas vrijede i do pedesetak hiljada eura.

Harry-Potter-poster