Who is Banksy

Je li napokon otkriven Banksyjev identitet?

Gledam Metropol Samo urbano

Godinama se gradi jedan od najpoznatijih svjetskih mitova o osobi koja se krije iza tajanstvenog pseudonima Banksy, legendarnog uličnog umjetnika, i The Sun sada tvrdi da je tajna riješena.

Anonimni britanski ulični i grafiti umjetnik, koji se među brojnim sličnim autorima izdvojio po specifičnom političkom aktivizmu, pažnju svjetske javnosti počeo je privlačiti ranih 1990-ih godina. Murale i grafite o korupciji i nejednakostima u društvu, s velikom dozom humora i ironije počeo se iscrtavati po Londonu, Brightonu i Bristolu, a onda i raznim stranama svijeta, potpisujući se samo kao Banksy.

Ni jedan pokušaj da se otkrije njegov identite nije uspijevao i veruje se da je njegovo odbijanje da se demaskira prvenstveno bio način izbegavanja krivičnog gonjenja za vandalizam.

Prve glasine da bi Banksy mogao biti Robin Gunningham iz Bristola nisu ni potvrđene, ali ni demantirane, da bi se poslije nekog vremena pojavila nova pretpostavka da je to James Ame,  poznat i kao AM72, britanski slika nastanjen u Izraelu.

Britanski The Sun sada objavljuje: reper i producenti Goldie, nekada i sam grafiti umjetnik, posredno je otkrio Banksyjev identitet.

Gostujući na podcastu ‘Distraction Pieces’, u raspravi o Banksyju, Robert je rekao: ‘Dajte mi slova za majicu, da na nju ispišemo Banksyjevo ime i to je to. Respektiram Roberta, mislim da je sjajan umjetnik, mislim da je preokrenuo svijet umjetnosti naopačke.’

Robert kojeg je spomenuo, piše The Sun, najvjerojatnije je Robert ”3D” Del Naja, član trip hop grupe Massive Attack iz Bristola.

Priču su prihvatili i drugi britanski mediji, pa je Independent objavio analizu u kojoj donosi 8 naznaka da bi Del Naja zaista mogao biti Banksy.

U galeriji pogledajte izbor nekih čuvenih radova još uvijek, ipak, tajanstvenog umjetnika.