John-Zorn-at-Jazz-Fest-Sarajevo

Objavljen impresivni program XX1. Jazz Festa Sarajevo

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Nakon brilijantnog nastupa na Jazz Festu 2016, John Zorn se vraća u Sarajevo, da bi 31. 10. otvorio ovogodišnje izdanje, na kojem će se od domaćih izvođača predstaviti Zeničanka Nataša Mirković i Banjalučanin Mario Batković.

Najveći broj muzičara dolazi iz SAD-a i najpoznatiji predstavnik njujorške avangardne i eksperimentalne jazz scene, John Zorn (naslovna fotografija), ne samo da će otvoriti sarajevski festival, već će u tri dana, pod zajedničkim nazivom ” Musick and Magick”, izvesti deset različitih koncerata, od kamerne muzike do heavy metal fuzije, predstavljajući čak 12 ansambala.

Ako se ovo čini nevjerovatnim, fantastičnu energiju američkog kompozitora, producenta i multi-instrumentaliste ilustrira i podatak da on u svom diskografskom opusu ima više od 200 albuma, koje je realizirao samostalno, te u raznim formacijama (Nacked City, Painkiller, Hemophiliacm Masada, Bar Kokhba) ili brojnim kolaboracijama, svirajući i producirajući brojne žanrove, kao jazz, rock, hardcore, klasiku, surf, metal, ambijentalnu i improvizatorsku muziku.

James Blood Ulmer
James Blood Ulmer

Među drugim velikanima koji će svirati na XX1 Jazz Festu Sarajevo izdvajaju se još tri američka muzičara – jazz, free funk i blues gitarista i pjevač James Blood Ulmer, free jazz double basista William Parker, te bubnjar Hamid Drake, koji je upravo s Parkerom snimio skoro dvadeset albuma.

Zanimljiv je i američki trio Thumbscrew (Mary Halvorson – gitara, Michael Formanek – double bass,
Tomas Fujiwara – bubnjevi), a među predstavnicima jazz scene na Starom kontinentu tu su švedski saksofonista Mats Gustafsson, austrijski Kompost 3 i belgijski Dans Dans.

Iako ne žive u BiH, kao domaće muzičare, bar simbolično, doživljavamo Zeničanku Natašu Mirković, pjevačicu koja živi u Grazu i Banjalučanina Marija Batkovića koji živi u Švicarskoj.

Nataša Mirković
Nataša Mirković

Nataša Mirković (koju pamtimo po impresivnoj pjesmi u filmu Angeline Jolie ”U zemlji krvi i meda”, 2011.) po vokaciji pripada klasičnoj muzici, ali istražuje i folklorne motive, pa će se na Jazz Festu predstaviti sa svojim najnovijim muzičkim putovanjem kroz sefardsku muziku, kao članica trija En El Amor.

Mario Batković svira harmoniku i insistira da se njegove izvedbe ne mogu svrstati niti u jedan određeni stil, već da spaja različite muzičke svjetove u vlastiti unikatni zvuk.

Direkcija sarajevskog Jazz Festa objavila je da se već prodaju ulaznice za sve koncerte, u ovoj fazi samo online (www.jazzfest.ba) i po tzv. “early bird” cijenama.