Josip Pejakovic

BH stend-drp tragedy? Da, Josip Pejaković, na svoj način…

Brbljaonica Cooltura Gledam

Ja sam mislio da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne sa vicevima o Sulji i Muji i natezanju na WC šolji. Bosna i Hercegovina zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije, koje u Americi zovu ustani i govori. Oni su to ozbiljno shvatili, a kod nas je to ustani i jedi govna, govori Pejaković o svojoj novoj predstavi.

Dakle, slavni BiH glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, u jeku pomame stand up komedija i u našem regionu, daje svoj prilog trendu, ali na svoj specifični način crne komedije i satire, kao svoj obračun sa njima, ”ne sa stand up komičarima, već onima koji su nas, građane ove zemlje, doveli u situaciju u kakvoj smo danas”, objašnjava glumac i autor predstavbe, koja počinje riječima ”Drug Tito nam je govorio da se spremamo k’o da će sutra biti rat, pod jedan, a pod dva da radimo sve na tome da petsto godina bude mir”.

BH STEND-DRP TRAGEDIJA PLAKAT

– On je to jako dobro skont’o, međutim tad nije bio svjestan te činjenice s kakvom bagrom ima posla. Pred sobom je imao polupismeni svijet koji ga gleda kroz usta i jedva može zapamtiti ono što je pod broj jedan, a kamoli sad broj dva. Da bi skontali i pod broj jedan i broj dva šta trebamo da radimo, on je trebao svako jutro na dobro jutro kad se probudiš i uveče da ti kaže to da se trebamo spremati k’o da će sutra biti rat, pod broj dva da radimo na tome da petsto godina bude mir. I šta se dogodilo? Glupani nepismeni zapamtili samo ono prvo, – kazuje Pejaković i nastavlja:

– Čovjek umro, nije se ni o’ladio a oni već počeli pokazivati kako su se dobro spremili; počeli pjevati „Spremte se, spremte četnici“ s jedne strane, a s druge strane se spremili sa uzvicima „Za dom spremni“. Ono malo poštene raje počelo pjevati „Druže Tito ti se nama vrati, zaratili Srbi i Hrvati, a sa njima braća muslimani đah na ovoj, đah na onoj strani“. I krenu svinjarija neviđena. Oni što su prizivali Titu i partiju razbježali se po cijelom svijetu i postali izbjeglice, a oni koji su se spremali k’o da će sutra biti rat počeli zaprave ratovati, ubijati, otvarati logore i ne znam šta raditi. I sve se to završi i opet oni koji su to sve radili, koji su se spremali k’o da će sutra biti rat počeli ponovo za sve nas, doduše samo za obilježavanje raznih datuma pjevati ponovo „Spremte se, spremte“ i obljetnica „Za dom spremni“, i sad im to nije mrsko, a ovi treći koji se sad zovu Bošnjaci, muslimani i dalje se nadaju da će napraviti cjelovitu BiH sa ovima jednima i drugima koji se ponašaju k’o da će sutra biti rat. Jadna Bosno, dokle stigosmo- u svom maniru pojašnjava Pejaković.

Josip Pejakovic na nedavnom snimanju spota sa rock grupom Zona isključenja iz Goražda
Josip Pejaković na nedavnom snimanju spota sa rock grupom Zona isključenja iz Goražda

Premijera monodrame ”BH stend-drp tragedy” zakazana je za 8. juli/srpanj u galeriji BKC-a u Sarajevu, u sklopu Baščaršijskih noći.

Pejaković otkriva da će već dan poslije predstavu igrati u Centru za kulturu, u teatru Rajvosa, a u drugoj polovini mjeseca kreće turneja i izvedbe u Tuzli, Gračanici, Kalesiji, Lukavcu i Srebreniku, potom u Zenici, Maglaju i Doboju u srednoj Bosni, te dio hercegovačke turneje u Mostaru, Jablanici i Konjicu.