Freemasons-Dubioza-Ky Many-Rudimental

Zašto je među svjetskim muzičarima puno vegetarijanaca?

Brbljaonica Show Time Zanimljivo

Iz svih ugovornih obaveza organizatora banjalučkog Demofesta prema svjetskim i nekim domaćim headlinerima izdvajaju se izričiti zahtjevi za vegetarijansku prehranu i bezalkoholna pića. Zašto?

I produkcija Demofesta se, poput ostalih organizatora velikih događaja, do sada susretala sa ponekim hirovitim zahtjevima muzičkih zvijezda, ali su oni, zapravo, iznimka a ne pravilo.

Ove godine u Banja Luci program festivala nosi nekoliko internacionalno poznatih izvođača, kao što jamajkanski muzičar Ky-Mani Marley, punk legenda Marky Ramone iz SAD, britanski Rudimental DJ set i Freemasons, Funkerman iz Holandije i najpoznatiji bh. sastav Dubioza kolektiv.

I šta su zahtijevali?

Marky Ramone i njegova ekipa izričiti su u jednom – da u velikim količinama treba biti vode. Tu su još razni obični i gazirani sokovi, par energetskih napitaka, te samo pivo za Markyja, dok su u vezi s hranom naglasili da ne smije biti fast food ili junk food jela.

Ky-Mani Marley sa Jamajke stiže sa timom koji čini čak 16 ljudi, a među njima je čak 10 vegetarijanaca. Glavni zahtjev je, dakle – puno svježeg voća i prirodnih sokova, što veći izbor sireva, krekera i orašastih plodova.

Britanski Rudimental traži topao i zdrav obrok sa veganskim opcijama, te mnogo vode, gazirane i negazirane sokove, energetska pića, te poneko pivo i votku.

Najpoznatije domaće zvijezde, Dubioza kolektiv, na svoju listu su stavili, također, dosta obične i gazirane vode, te sokova, a naveli su da u ekipi imaju šest vegetarijanaca.

music kitchen

Ne ulazeći u to koliko je muzičara zaista vegetarijanski nastrojeno, zahtjevi za takvom hranom su, zapravo, vrlo praktična stvar, koja se odavno počela nametati kao pravilo među onima koji puno putuju i sviraju na svim stranama svijeta. Praktičnost se ogleda u sljedećem: zamislite šta se događa sa organizmom koji nije naviknut na ishranu drugačiju od podneblja u kojem živite i mijenjate je gotovo svakodnevno.

Novinari s ovih prostora vjerovatno su se prvi put s time sreli 1985. godine, kada je Dire Straits u Dubrovniku imao pripreme za svjetsku turneju ”Brothers in Arms”, koja je i krenula od nas. Tada smo vidjeli da bend na cijeloj turneji ima vlastitu kuharicu, koja je vodila brigu da svugdje gdje stignu prehrana bude maksimalno uravnotežena i uglavnom lagana. Usput, radilo se o legendarnoj ženi ”rock gastronomije”, koja je na svjetskim turnejama u toj ulozi bila s gotovo svim velikim britanskim bendovima.

Mi kao publika o tom detalju nikada ne razmišljamo, ali, narodski prosto rečeno – jedna obična sraćka može upropastiti turneju.