Floridus & Činčila

Floridus & Činčila: kako iskoristiti priliku karijere? (video)

Brbljaonica Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Prvu veliku šansu su dobili i kako će poentirati činjenicu da su pozvani da se predstave na jednom od najvećih festivala svijeta, pred internacionalnom publikom i brojnim medijima, zavisi samo od njih.

U nekoliko polemika koje su se razvile poslije tema što su objavljene na našim stranicama, otvoreno je pitanje koliko bendovi, pogotovo mladi, efiksno koriste nemjerljive prednosti, u odnosnu na ranije muzičke generacije, a koje im pružaju internet, društvene mreže, video i audio servisi, streamovi…

Jedna od tih najvećih prednosti je velika doza samostalnosti u kreiranju karijere, za razliku od ne tako davnog vremena kada je malo toga bilo moguće ostvariti bez velikih medija, diskografskih kuća i finansijski nedostižnih studija za snimanje.

I dok ogromna većina korisnika društvenih mreža na svojim privatnim profilima svakodnevno postavlja čak i ono šta su doručkovali, puno je mladih bendova koji svoju stranici ni nemaju ili je osvježavaju rijetko.

Ulazak u finale, a pobjeda pogotovo, na jednom Demofestu, Zaječarskoj ili Mostarskoj gitarijadi, na Rock Offu, Arsenalu, West Herzegovina Festu i pozivnice za nastup na globalnom InMusicu i Exitu, sve bi to trebao biti motiv da demo bendovi iz te priče intenzivno rade vlastitu promociju. Da prenose sve što se o njima piše, da komuniciraju sa svojom publikom, da priređuju makar i najkraće promo svirke u lokalnim klubovima, ukratko – da rade ”frku”.

Prateći veliki dio tih bendovskih profila u svim zemljama regiona, na mnogima nailazimo na posvemašnju tišinu. Pozvani ste na Exit – što je najnoviji primjer – i samo napisali ”Mi na Exitu” i danima više ništa? Ono, kao podrazumijeva se da vi trebate biti tamo.

Elem, na Exitovoj bini ‘nove generacije’, Noizz Future Shock, ove godine će se pojaviti tri izvođača iz BiH: sarajevski Helem Nejse i Činčila, te mostarski Floridus.

Dva potonja sastava su sa čitaocima našeg magazina, u oovom kratkom videu, podijelili prvo oduševljenje zbog te prilike. Kako u uvodu rekosmo, nastavak, odnosno kako će poentirati tu prvu veliku priliku u karijeri samo je do njih.