Anđelo Jurkas

Jurkasova monthy-pyton-alan-fordovska filmska priča o nama

Film & Foto & TV Show Time

Alan Ford i South Park i Pythoni, a slijedom toga i balkanska verzija Pajtona u izvedbama Nadrealista, gornji su dom humora po mom skromnom shvaćanju i na tragu toga mi zakapamo naš rad u ”Happy Endu”, kaže Jurkas.

Novi film Anđela Jurkasa tematizira seks, politiku, religiju, medije i celebrityje na balkanski način. Glavni junaci su dvojica nezaposlenih intelektualaca i kvartovskih luzera koji donose debilne životne odluke. No zbog toga će se proslaviti, baš kao Kardashiani, otkriva redatelj i scenarista temu svog trećeg igranog filma iz trilogije o muško-ženskim odnosima.

Započeo ju je ljubavnom komičnom dramom ”Zbog tebe” (2016.), nastavio romantičnom komedijom ”Fuck Off I Love You” (2017.) i završava, evo, ‘brutalnom’ komedijom ”Happy End”, čije je snimanje počelo u Zagrebu i, poslije rada na Zrću, u Beogradu i Los Angelesu, završetak se očekuje na jesen i premijera 2018.

Anđelo Jurkas - film Happy End
Anđelo Jurkas – film Happy End

Finale trilogije je komedija o živopisnim stripovskim likovima zasnovanim na oživljenim Beavis & Butthead karakterima, te South Park i Alan Ford junacima. Autor otkriva: glavni junaci Mr. V & Mr. Đ iz Zagreba imaju ingenioznu ideju kako pomoći prvenstveno sebi samima, a nehotično i zajednici, ideju koja sasvim neslučajno obuhvaća isključivo prelijepe žene političara, nogometaša, celebova, medijskih mogula, muzičara, filmaša, te maloljetnice, pa čak i časne sestre. Tu počinje nezaustavljiva lavina suludih situacija i nevjerovatnih događaja koji preko sudskog slučaja stoljeća vode svemu osim happy endu…

Imena tumača glavnih uloga Jurkas još čuva u tajnosti, otkrivajući samo da će ih biti više od 50 iz Hrvatske, regije i inozemstva, te da se po prvi puta na filmu ukazuju neke od najvećih muzičkih zvijezda prostora ex Jugoslavije u vrlo netipičnim ulogama.

Soundtrack će biti vrlo važan segment filma i za Glas.ba Jurkas kaže da će on biti urednik i selektor nekih ranije objavljenih pjesama koje će uvrstiti, ali ne i autor pjesama urađenih specijalno za film, dodajući – Imena autora novih i naziva već poznatih pjesama neka ostanu kao iznenađenje, a samo ću reći da su kombinacija klupskih balkanskih beatova, plesnih, rap, rock i inih stilova.

Film Happy End - party scena
Film Happy End – party scena

”Glavna i osnovna potka je smijeh do suza i feelgood na bilo koji dostupan i iskarikiran način. Nema nevinih, a seks, religija, mediji, celebovi i politika su glavna meta i oružja kojima se služimo”, kaže Jurkas, autor koji je već najveća senzacija hrvatske kinematografije. I to ne samo zato jer snima vrlo intrigantne i publici vrlo bliske filmove, već i formalno – prva dva njegova filma uvrštena su na ovogodišnji Pulski filmski festival, što je prvi slučaj da jedan autor sudjeluje istovremeno sa dva ostvarenja u selekciji.

Da čudo bude veće – cijelu trilogiju Anđelo Jurkas snima bez ikakve finansijske potpore Hrvatskog audio-vizualnog centra i drugih državnih institucija.

Da čudo, međutim, bude uobičajeno balkansko – Jurkas nije akademski školovani reditelj i ako se već drznuo da remeti sklad filmskog establišmenta, e pa ne može još poremetiti i državnu kasu.