Play&EXIT 2017 – izdvajamo muzičke atrakcije i fenomene

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Među 33 izvođača najavljena za Exitove bine ‘nove generacije’, Noizz Future Shock, Dance Arena, Addiko Fusion, No Sleep Novi Sad i Urban Bug, nekoliko je bendova uz regiona koji privlače posebnu pažnju.

Dakako, muzički su svi zanimljivi, jer se ne bi ni našli u Exitovom izboru, ali u novinarskom porivu da se otkriju zanimljivosti (ali ne jeftini senzacionalizam), par bendova možemo izdvojiti.

Prvi je tinejdžerska rock četvorka iz Beograda, Johnny Ranković & The Churlians, čiji je cijeli sastav vjerovatno najmlađi na Exitu, a izdvaja se njihov 13-godišnji gitarista Nikola Johnny Ranković, kojeg smo već kao regionalni fenomen u svakom pogledu već predstavili na našim stranicama.

Johnny Rankovic & The Churlians (foto Aleksandar Zec)
Johnny Rankovic & The Churlians (foto Aleksandar Zec)

U muzičkom su smislu interesantni MAiKA, friški etno ‘punk projekt sa harmonikom i saksofonom’, predvođen pjevačicom Idom Prester, kojeg smo, također, nedavno predstavili, a spadaju u osvježenje na sceni, makar je riječ o trendovskom serviranju koktela modernog i tradicionalnog.

U kategoriju osvježenja ulazi i novi beogradski trio Remedy, koji svoju muziku opisuje kao prilično žešću vrstu koktela – stoner/post hardcore rock sa doljevanjem gospela, soula, hip-hopa i reggaea. Pojavili su se prošle godine kao još jedna beogradska super-grupa u postavi koju čine pjevač/gitarista Nemanja Coyote Kojić (Hornsman Coyote, Eyesburn) basista Ivan Petrović (Sharks,snakes and Planes,Vox Populi) i bubnjar Igor Skoro (Band X, Yobo, Kolibrix, Sunshine).

Dodatna zanimljivost: Puno mlađa beogradska grupa Dirty Remedy skratila je svoje ime u Remedy, ali će se vjerovatno vratiti prvobitnom nazivu, a bend Remedy postoji i u Austriji.

Od zanimljivih detalja spomenimo još mostarski Floridus, čija pjevačica Jasmina Šuta je kćer bubnjara Dubioze kolektiv, Senada Šute, dok njezin brat Rijad Šuta bubnjeve svira u mostarskoj hard rock grupi Catarza.

Evo abecednog popisa regionalnih bendova nove generacije koji nastupaju na Exitu:

Become As One (Novi Sad)
Bvanaiz Lagune i neznani ludaci (Beograd)
Čao Portorož (Ljubljana)
Činčila (Sarajevo)
Empathy Soul Project (Zrenjanin)
Floridus (Mostar)
Gospođo bate (Novi Pazar)
Grashoper (Beograd)
Helem Nejse (Sarajevo)
Hurleur (Negotin)
Irvas (Zemun)
Johnny Ranković & The Churlians (Beograd)
Ljubičice (Pančevo)
Plastic Sunday (Niš)
MaiKA (Zagreb, Beograd)
Northern Revival (Novi Sad)
Norveška šuma (Novi Sad)
Novembar (Niš)
Piknik (Novi Sad)
Prljave sestre (Niš)
Penetratori (Novi Sad)
Plavo (Kruševac)
Regulator (Vrnjačka Banja)
Remedy (Beograd)
Rosetta Stoned (Novi Sad)
Sink (Beograd)
Slow Motion Suicide (Zagreb)
Sputnik (Novi Sad)
Uzemljenje (Beograd)
Vizija (Skoplje)
3 mačke 100 godina (Zrenjanin)

MAiKA, Revolution festival Temišvar
Band MAiKA