ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

Poslije crvenog jelovnika, kada smo priredili izbor samo ‘cvenih’ jela, za narednih sedam dana naša kuharica je složila menu u zelenoj boji, od blitve, brokula, koprive do slastica s kovijem.

blitva na mlijeku

Ponedjeljak: Blitva na mlijeku

Sastojci: 1 kg blitve, 1 l mlijeka, oko 3 supene kašike brašna, ulje, so, biber, češnjak, a po želji: vegeta, bosiljak, muškatni oraščić.

Priprema:
Svježu blitvu lagano operite pod mlazom hladne vode. U dublji lonac stavite lagano kuhati zasoljenu vodu, u koju ubacite blitvu. Kuhati 10-15 minuta dok blitva ne omekša. Tako kuhanu blitvu procijedite i nasjeckajte na sitno. U dubljoj tavi zagrijte ulje, te dodajte brašno uz miješanje da se ne stvore grudvice. Kada brašno poprimi lagano zlatnu boju, u njega dodajte blitvu. Na laganoj vatri u blitvu dodajte mlijeko i miješajte dok ne počne kuhati. O količini mlijeka ovisi gustoća blitve, što je naravno po želji. Lagano kuhajte I pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak ili onaj u prahu, so, biber i začine po želji. Kuhana blitva najbolje ide uz prženu ribu ili meso, mada se može servirati i kao glavno laganije jelo.