Damo Suzuki, live

Damo Suzuki ex Can – jam improvizacija sa ZG bendovima

Muzika - regija Muzika - svijet Show Time

Pjevač nekadašnje čuvene njemačke kraut rock grupe Can dolazi u Zagreb, u okviru svoje ‘neverending’ turneje, da bi sa lokalnim muzičarima izveo koncert čiji sadržaj nastaje spontano, u trenutku sviranja.

Sve svoje najvažnije albume Can, jedan od ključnih bendova autentičkog njemačkog kraut rocka, uradio je u prvoj polovini 1970-ih godina, nakon čega ih je pjevač Damo Suzuki napustio i posveti se vjeri.

Ipak, vratio se 1983. i ubrzo pokrenuo Damo Suzuki’s Network čija je osnovna zamisao – neprekidna turneja i live improvizacije koje izvodi sa raznim lokalnim muzičarima u svakom gradu gdje nastupa, a koje je nazvao “Sound Carriers”.

U zagrebačku Močvaru Damo stiže 22. 6. i perfomans se izvesti sa članovima tri lokalna benda.

Jedan od njih je Franz Kafka Ensemble, zagrebački undergorund sastav koji je, među ostalim, poznat po komponiranju i live izvedbi muzike za nekoliko nijemih filmova. Drugi sudionici koncerta su Šumovi protiv valova, minimal-prog sastav koji je stilski vrlo blizak muzici Cana: u svom zvuku kombiniraju proto-elektroniku i izvornu rock psihodeliju ’60-tih sa pulsirajućim, ritmičnim i plesnim strukturama svojstvenim kraut rocku, a sve to u estetici modernijih glazbenih strujanja. Njima će se priključiti i Šumski, zagrebački veterani off-scene, koji su također nekada eksperimentirali sa ‘filmskim zvukom’.

Rekli bismo, Damo Suziki je izabrao pravu reprezentaciju s kojom će pokazati kakva je nevjerovatna mogućnost improvizacije, kada se na sceni nađu muzičari na istim valovima. Uz stvaranje tema na licu mjesta, moguće je da će na repertoaru biti i poneka tema iz opusa grupe Can.

U svakom slučaju koncert je to koji, iako po prirodi stvari ostaje u sjeni današnjih popularnih imena muzičke scene, predstavlja jedan od bisera čije propuštanje je grijeh.

Šta se još može očekivati te večeri u Močvari pokazuje i snimak iz Pertha, 2012.