MAiKA, Revolution festival Temišvar

MAiKA, nova zagrebačko-beogradska fusion super grupa

Muzika - regija Show Time

Iza nove regionalne muzičke atrakcije stoje članovi grupa Lollobrigida, Naked i Auf Wiedersehen, a prvim video singlom predstavljaju svoj neobični spoj indie, pop, punka sa elektronikom i tradicionalnim pjesmama.

MAiKA su pjevačice Bojana Simeon (Pozorište na Terazijama) i Ida Prester (Lollobrigida), te Luka Lopičić (harmonika, synth), Rastko Uzunović (sax, klarinet), Nikola Vukotić (bubnjevi, programiranje) i Petar Stojanović (bas).

Već instrumentarij ovog benda ukazuje odmak od standarda. Glavna oznaka njihovog zvuka je alternativni dance-punk, ali tradicionalni muzički instrumenti balkanske muzike, spojeni sa modernim žanrovima elektronike, punka, indie rocka i hip hopa, pretvaraju njihov zvuk u jedinstveni i bizarni kontrast ”blata i zlata”, kako to sami opisuju.

Drugim riječima, svojim muzičkim temama žele naglasiti suprotnosti domaćih prirodnih ljepota i destruktivnih politika, radosti i suza, religije i tradicije nasuprot modernim tehnologijama.

MAiKA su se već predstavili uživo na nedavnom Revolution festivalu u Temišvaru, a sutra će se pojaviti i na beogradskom Dev9t festivalu (Ciglana Klub Ljubitelja Teske Industrije), što će biti prilika za promociju prvog EP izdanja sa šest pjesama, među kojima je prvi video spot “River Sava”, predstavljen prije nekoliko dana.