dzeparos

Dani u sedmici imaju značenje (6): subota za lopovluke

GPS za dušu Svijet tajni

Drevni astrolozi su vjerovali da svaka osoba, zavisno od dana i sata rođenja, ima svoje sretne i nesretne vremenske periode (godine, mjesece, dane, sate…).

U prastarim astrološkim knjigama, bez kojih se nije mogao ni zamisliti život moćnika – faraona, careva, kraljeva, kalifa, maharadža, kanova… – zabilježeni su mnogi zanimljivi detalji koji, prema vjerovanju najstarijih zvjezdoznanaca, utiču na budućnost (život i sudbinu) svakog pojedinca, ali i na sudbinu njegove države.

Posebno se vodilo računa o danu u kome je dijete rođeno, a dvorski astrolozi su čak nerijetko pokušavali i da utiču da se djeca plemenitog soja rađaju samo najsretnijim danima a to su – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

Dakle, nikako ne subotom. Djeca rođena u subotu – morat će mukotrpno raditi da bi bi u životu bila uspješna.

Subotom upravlja Saturn i u drevnim se vremenima u tom danu nije smjelo započinjati novi posao, nastupiti na novom radnom mjestu, niti kretati na putovanje.

Za onog tko bi subotom sijao ili gnojio svoje imanje, govorilo se da radi uzaludan posao, a za onog tko bi subotom kupio novu odjeću, vjerovalo se da je se neće nanositi.

Vjeruje se da je subota jedini dan u sedmici u kome sunce uvijek grane, makar i na nekoliko trenutaka.

Ako je Nova godina pala u subotu, očekivala se duga i oštra zima.

Subotom se ispredena vuna nije smjela ostavljati nezavršenom i nenamotanom na klupka, jer se vjerovalo da će vješticama ili zlim duhovima dopasti ruku i da će je oni začarati.

Djeca koja bi se rodila u subotu navodno su sklona licemjerstvu i pohoti, ili su pak vidovita – vjerovalo se da imaju sposobnost da otkriju zakopana blaga i postanu bogati i uspješni ljudi.

U Pomoravlju se dijete rođeno u subotu naziva ‘subotan’, a u drugim krajevima ‘subotnjak’. Takvom djetetu “nikakva ala ne može naškoditi” jer ga štiti dan rođenja.

Ako subotom nekom ispričate san koji se usnili prethodnog dana, vjeruje se da će se – obistiniti. Sanjati, pak, subotu znači – mirna budućnost.

Subotom ne valja raditi poslije 16 sati – jer to ne vodi dobru. U nekim se zemljama vjeruje da je subota dan za lopovluke i sitne prevare.

(Ahmed Bosnić ”Knjige tajni”)