Frank Zappa

Najplodniji rock autori – u svijetu i ovdje, i ovako i onako…

Ludometar Muzika - regija Muzika - svijet Zanimljivo

Priče koje će vas oduševiti i nasmijati. Po nekim standardima, autori sa više od 300 pjesama u svom opusu smatraju se iznimno plodnim. Pretvoreno u albume, to je u prosjeku tridesetak. Kakav su, onda, kapacitet oni koji potpisuju 100 albuma?!

Kada je u četvrtom mjesecu ove godine izašao album “August By Cake” američke rock grupe Guided By Voices, u medijima se, kao senzacija, isticao podatak da je to za njihovog lidera, indie rock muzičara Roberta Pollarda – stoti album u njegovoj karijeri!

Naravno, ne samo sa ovom grupom. Osim s Guided By Voices (na fotografiji ispod), s kojima je snimio 25 albuma i solo izdanja (22), Pollard je objavljivao i sa Boston Spaceships, Acid Ranch, Airport 5, Circus Devils, Go Back Snowball, Hazzard Hotrods, Howling Wolf Orchestra, Keene Brothers itd., itd…

Ipak, on nije svjetski rekorder.

guided-by-voices

Frank Zappa je, uključujući rad sa matičnom grupom the Mothers of Invention i brojne ‘vannastavne aktivnostima, do svoje smrti, u decembru 1993. godine, realizirao 62 albuma. Od 1994., The Zappa Family Trust je izdala još 47 posthumnih albuma, što ukupno čini 109 izdanja.

Šampion ovih naših krajeva mnogima je nepoznato ime.

Zove se Franci Blašković i vodio je grupe Arinka & Tingl Tangl, Gori Ussi Winetou, Partijska ćelija GUW, Very expensive porno movie, Bankrot O’Franz, Fonja Big Bend, Rostiglio i ko zna koliko još ad-hoc formiranmih sastava.

Svejedno, njegova samoironična izjava ”Eli je reka’ moj drug Miro Ploj, Franci, ti imaš više ploča nego fanova”, otkriva istinu: za Francija i njegov opus znaju tek probrani. A opus mu je nevjerovatan (zaslužuje neku posebnu priču) i do prošle godine, do albuma ”88 ruža za druga Tita”, prema Francijevoj evidenciji broji – 83 albuma.

Oduvijek mu je omiljena tema ismijavanje svih sistema i establišmena bilo koje vrste, osim ”proleterske revolucije”.

Kad smo se već dotakli teme najplodnijih autora, evo i kratke priče o – najplodnijem u doslovnom značenju.

Američki R&B / shock rock muzičar Screamin’ Jay Hawkins (1929.-2000.), slavan po svojoj pjesmi “I Put a Spell on You” i njenoj neobuzdanoj teatralnoj izvedbi (vidjeti video), neprevaziđeni je rekorder po broju nasljednika.

Ženio se ‘samo’ šest puta, a njegov prijatelj i biograf Maral Nigolian utvrdio je da pjevač ima minimalno 33 djece. Naime, toliko ih je identificirao kada je nakon pjevačeve smrti pokrenuo stranicu jayskids.com s podnaslovom ‘Are You One of Jay’s Kids?”, a sigurno je da će još imati posla obzirom na tvrdnje da je Screamin’ bio aktivan i izvan braka, pa ima bar 57 djece, dok ih po nekim pretpostavkama čak 75.