Garrincha

Domaći rock bendovi nazvani po stvarnim osobama

Ludometar Zanimljivo

Nakon priče o svjetskim bendovima nazvanim po stvarnim osobama, evo i domaće iste teme s video ilustracijama i premda je brojem skromnija, jednako je zanimljiva i često vrlo duhovita.

Ako ste propustili priču o inspiracijama stvarnim osobamma u svjetskom rocku, možete je pročitati ovdje, a domaću epizodu počinjemo s dvije grupe iz naših krajeva koje su se nazvale po Velikim osobama iz davne prošlosti.

Jedna je Aleksandar Makedonski, pop-rock sastav iz Skoplja, koji je djelovao u 1980-im (album ”Za heroje i princeze”, 1988.), nazvan po makedonskom vladaru i vojskovođi iz 4. stoljeća p.n. ere, a koji je poznat i kao Aleksandar Veliki.

katarina velika

Beogradska grupa Katarina II, koju su 1982. osnovali Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi, inspiraciju za naziv našli su u imenu njemačke princeze, koja je brakom postala ruska carica, te nakon suprugove abdikacije preuzela rusko carsko prijestolje i u 18. stoljeću, poznatija kao Katarina Velika, vladala Rusijom pune 34 godine, vidjevši sebe kao prosvijetljenu apsolutisticu.

Nakon Gagijevog i Milanovog razlaza, ovaj drugi je formirao novu ekipu i zbog problema oko prava korištenja imena dao joj novi naziv Ekatarina Velika, pri čemu je izmišljeni dodatak ”E” na početku caričina imena ubačen upravo da bi se izbjegli eventualni sporovi sa Gagijem, koji je polagao pravo na prvi naztiv benda.

Dva su i Elvisa među našim grupama.

Prvi domaći Elvis legendaran je na domaćoj sceni koliko i onaj originalni, američki na svjetskoj. Da, riječ je o grupi Elvis J. Kurtović, kojoj je naziv početkom 1980-ih dao Mirko Srdić, lider benda i u isto vrijeme rodonačelnik sarajevskog new primitivs pokreta. U skladu s ironičnim stavom tog pokreta, naš je Mirko smislio da bend bude famozan poput Presleya, ali i običan, ono ”kao prava raja”.

Onu (samo)ironičnu notu, karakterističnu za novoprimitivce, autor je postigao tako što je Elvisu dodao prezime – s poštanskih sandučića u svojoj zgradi ‘maznuo’ je prvo koje mu je palo u oči, a umetak ”J”, koji slični srednjem imenu (što je u Americi obavezno) nema značenje, nego je još jedna fora ”da se raja pita”.

Puno mlađi slovenački ska-punk-reggae-metal-rock sastav Elvis Jackson, formiran 1997. godine i još aktivan, naziv je smislio, pretpostavljate već, spajanjem imena pokojnog kralja rock and rolla Elvisa Presleya i prezimena tada još živog kralja popa Michaela Jacksona. Bio je to njihov način da slikovito opišu svoja spajanja nespojivog u vlastitoj muzici.

Još jedna sarajevska grupa iz generacije novog primitivizma nosila je neobično ime – Garri Garrincha. Inspiraciju za naziv oni su našli u imenu Manuela Francisca dos Santosa, brazilskog nogometaša poznatijeg kao Garrincha, kojeg mnogi smatraju najboljim driblerom svih vremena (što se može naslutiti na naslovnoj fotografiji).

Dakle, opet u skladu sa filozofijom novih primitivaca, smatrali su da će s tim imenom najbolje driblati na sceni.

Druga zanimljivost vezana uz ovaj sarajevski bend jeste da njihov jedini album, objavljen 1985. godine, ima najduži i najneobičniji naziv LP-ja u ovim krajevima i glasi “Leptir mašna, aktn tašna i veliki radni sto, plata strašna, čak izdašna, ne nisam ja za to!” (Dokumentarna, 1985.), a hit pjesma na izdanju bila je ”Negacija”.

Ostanimo još malo u Sarajevu.

Hari Mata Hari je, tu se nema šta posebno objašnjavati, kovanica od nadimka pjevača Hajrudina Varešanovića, dakle Harija, i scenskog imena Mata Hari, kojeg je nosila holandska egzotična plesačica pravog imena Margaretha Geertruida MacLeod (zamislite najavu njezinog nastupa pod tim imenom!!). Okrivljena i smaknuta kao dvostruka špijunka, do danas je ostala jedna od povijesnih misterija.

Kada se 1985. Hari Varešanović kao pjevač priključio sarajevskoj pop-rock grupi grupi Baobab (čiji je član bio Pjer Žalica, budući poznati filmski reditelj) odlučili su promijeniti njeno ime, a bez posebnog značenja učinilo im se samo kao zgodna igra riječi povezati pjevačev nadimak i Mata Hari.

Mata Hari

Beogradski Van Gogh ima vrlo jasnu inspiraciju, slavnog holandskog post-impresionističkog slikara Vincenta van Gogha, a ni objašnjenje ne otkriva ništa mudro: Ljudi se često pitaju zašto smo se odlučili baš za to ime. Nastojali smo, zapravo, da napravimo jednu lucidnu, vangogovsku sliku stvarnosti – izjavio je Đule jednom prilikom.

Bečejska pop grupa Eva Braun nazvana je po famoznoj Hitlerovoj ljubavnici, a otkud im baš ta ideja, objasnio je frontmen benda, Goran Vasović – Vaske, u dokumentarnom filmu ”Priča o grupi Eva Braun”, autora Roberta Bukarice.

Zanimljive su i dvije posvete kultnim velikanima borilačkih vještina.

Strah od Džeki Čena je rock grupa iz Gornjeg Milanovca, koja dosta dugo postoji, ali se tek od 2013. i nove postave (vokal Marko Božović, gitara Marko Pavlović, gitara Stefan Dimitrijević, bas Jovan Dmitrović, bubanj Andrija Jovanović) ozbiljno posvećuje autorskom radu, pa su pjesme za prvi istoimeni album snimali prošle godine i objavili u februaru ove.

Ime grupe su ovako objasnili: u jednom šaljivom razgovoru legendarni Jackie Chan je spomenut kao  metafora za spoj vještine sa Istoka i zapadnjačke showbiz mašinerije, te spoj smiješnih i opasnih akrobacija radi spektakla, a uz prefiks ‘strah’, to im je zvučalo dovoljno interesantno i zvučno za ime jednog rock and roll benda.

Njhove muzičke i jednako ‘ratnički raspoložene’ kolege posvetu su smislili za drugog i jednako kultnog majstora borilačkih vještina iz Hong Konga koji je završio u Hollywoodu.

Riječ je o rock grupi iz Novog Sada, koja je spajanjem punk izraza sa vojvođanskom etno muzikom (i stvarajući vlastiti punk-buraški stil) dovoljno jedinstvena sa svakim imenom, ali su se, ipak, nazvali Zbogom Brus Li.

Riječ ‘zbogom’ je jasna, Bruce Lee je pod misterioznim okolnostima umro 1973. godine, a novosadski punkeri su rođeni početkom 1990-ih, produžavajući od tada mitsku slavu junaka mnogih djetinjstava.

O tome pjevač grupe, Slavko Matić: