VoB

VoB, djevojački metal trio koji ruši stereotipe o muslimankama

Glas.ba RTV

Tri mlade Indonežanke, koje čine tinejdžersku metal rock grupu Voice of Baceprot, ovih dana su junakinje nekih velikih svjetskih medija, u priči koja je suprotna stereotipima o tradicionalnim muslimankama.

Voice of Baceprot ili Noisy Voice, kako ih još nazivaju, trojka je koja zvuči kao tipični heavy metal bend, ali nikako tako ne izgledaju.

Formirale su ga 2014. godine tri djevojke koje zajedno pohađaju školu u najmnogoljudnijoj indonežanskoj provinciji West Java i izvode obrade klasika iz repertoara grupa kao što su Metallica ili Slipknot, ali i vlastite pjesme s angažiranim temama, poput pitanja o stanju obrazovanja u Indoneziji.

U početku su nastupale uglavnom na školskim zabavama, no danas su nacionalne i televizijske zvijezde.

”Nositi hidžab ne bi trebala biti prepreka za našu grupu u ostvarenju sna da budemo heavy metal zvijezde”, – kaže Firdda Kurnia, 16-godišnjakinja koja svira gitaru i pjeva, te dodaje – ”Mislim da rodnu ravnopravnost treba podržati, a ja još uvijek istražujem svoju kreativnost, dok, u isto vrijeme, to ne umanjuje moje obaveze kao muslimanke.”

Muslimani čine 90 procenata stanovništva u zemlji koja broji 250 miliona ljudi i velika većina prakticira umjereni oblik islama, iako postoje neka konzervativna uporišta.

Vrlo je indikativan i stav generalnog sekretara odjeljenja Islamska umjetnost i kultura pri indonežanskom Vijeću ulema (priznatih, autoritativnih osoba u Islamu), koji kaže da djevojački rock trio vidi kao dio kreativnosti tinejdžera.