Psihomodo Pop Inside

U susret GLAS-ovom izboru 100 vječnih rock i pop pjesama

100 vječnih Glas.ba RTV

Ova priča ima daleku povijest kada je 1980-ih u programu Radio Zenice, u glasanju koje je trajalo cijelu godinu, izabrano 100 vječnih rock pjesama. U nešto drugačijem formatu nastavljena je 2005. i ove godine će je dovršiti redakcija Glas.ba magazina.

 

Čuveni američki muzički magazin Rolling Stone, kao svoje specijalno kolekcionarsko izdanje, publicirao je na kraju 2004. godine “The 500 Greatest Songs of All Time“, kao rezultat glasanja brojnih muzičara, producenata, novinara i inih muzičkih faca, a naredne godine i novo izdanje “The 500 Greatest Albums of All Time”.

No, puno ranije, posvuda po svijetu su se radili slični izbori naj pjesama, naj albuma, naj instrumentalista i slično, u radijskim ili magazinskim varijantama, a 1998. godine su Duško Antolić i Danilo Štrbac priredili knjigu ”YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”, po istom principu kako je kasnije učinio Rolling Stone, a samo spomenimo da je prvo mjesto pripalo Idolima i albumu ”Odbrana i poslednji dani”.

Rolling Stone 500_Knjiga YU 100

Sredinom 1980-ih u programu Radio Zenice godinu dana išla je emisija ”100 vječnih”, u kojoj je slušaocima za glasanje ponuđeno više od pet stotina prijedloga najboljih rock pjesama, pomiješano sa domaće i svjetske scene. Proglašenje je obavljeno u subotnjem specijalu koji je trajao cijeli dan, kada su puštene sve pjesme, od zadnje, stote pozicije, do šampionske. Iz današnje (internetske) perspektive čini se naivnim, ali bio je to praznik za veliki broj fanova rocka, koji su dobili priliku u jednom danu s radija snimiti najbolje od najboljeg u rocku.

Nimalo čudno ne bi bilo da i danas taj stari izbor slušalaca Radio Zenice ima sličan rezultat: vječnom pjesmom broj 1 proglašena je ”Child in Time”, u vrhu su bili još ”Stairway to Heaven” i ”Hey Joe”, a među deset šampionskih dospjela su i dva domaća broja, ”Plima” i ”Da li znaš da te volim”.

Zana (pjevacica) u studiju Radio Zenice
Zana (pjevacica) u studiju Radio Zenice

Radio Zenica se nije čula jako daleko, čak ni u cijeloj BiH, ali koliko smisla je imao ovakav izbor u programu tog radija, pokazuje podatak da je Zenica u tim godinama bila nastavljač tradicije znamenitog Boom festivala.

Njegov život je započeo u Mariboru, 1971. godine, a poslije tri izdanja u Ljubljani, pa jednog u Zagrebu i Beogradu te dva u Novom Sadu, otišao je u povijest poslije dvodnevnog programa 10. i 11. decembra/prosinca 1978. na novosadskom Sajmištu.

Sticajem okolnosti, Radio Zenica je 1979. obilježavala deseti rođendan i obljetnica je poslužila kao povod za organizaciju “Rođendanskog rock koncerta Radio Zenice“. Tako će on postati nasljednik Boom festivala, jer je u kontinuitetu organiziran 12 godina, sve do 1990., i svaki put je okupljao veliki broj reprezentativnih rock grupa.

Rock koncert Radio Zenice (1979)
Rock koncert Radio Zenice (1979)

Prvi je priređen 7. 6. 1979. na gradskom stadionu “Bilino polje”, s headlinerima September, YU grupa, Vatreni poljubac – i Riblja čorba, tri mjeseca prije zvanične znamenite promocije prvog albuma na Tašmajdanu u Beogradu.

Na narednom ‘Radio Zenica rocku’ zvijezde su bili Prljavo kazalište i, kao otkriće, niška Galija, a u idućim godinama, predvođen urednikom programa Josipom Dujmovićem, “Rođendanski rock koncert Radio Zenice” je, uz brojne lokalne i demo grupe, ugostio niz poznatih sastava.

Među njima su Aerodrom, Drugi način, Pauk, Generacija 5, ITD Band, Đavoli, Point Blank, Zana, Alisa, Crvena jabuka, Leb i sol, Idoli, Elvis J. Kurtović, Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Film, Indexi, Bajaga i Instruktori, Valentino, Psihomodo pop, Partibrejkers, Rambo Amadeus, KUD Idijoti i brojne druge. U tim ’80-im, uz ovaj zenički, u tadašnjoj Jugoslaviji znamenit je bio još samo Ri Rock, kao rock festival u kontinuitetu.

U idućem nastavku: Kako je 2005. oživljen izbor ”100 vječnih”

Plakat - rock koncert RZ 1979