Čudnoređe

Čudnoređe? Stvarno nevini bend il’ ipak raskalašni?

Muzika - regija Recenzije Show Time

Ćudoređe je nevinost, u duhovnom i tjelesnom smislu, naročito kod osoba ženskog spola. Ali, kako je danas sve rjeđe, zagrebački ‘punk tragikomičari’ su se vrlo prigodno nazvali ČudNoReĐe i cijelu stvar propitkuju novim albumom.

Navod iz Vukajlijinog rječnika slenga: uvriježeno je da se ćuderedan muškarac smatra mlakonjom, a ćudoredna žena glupom, pa je ćudoređe sve rjeđe.

Zagrebački bend, čiji smo portret objavili krajem prošle godine, upravo je objavio drugi studijski album pod nazivom ”Kompakt diskutabilno”, što će reći – sa današnjim vremenom sasvim kompatibilne muzičke priče.

A obzirom da su danas i kompakt diskovi diskutabilni, cijeli album je postavljen na njihov Bandcamp link, za besplatni download ili, ako ste baš milostivi, za iznos koji sami izaberete da donirate njihov rad.

Riječ je, zapravo, o mini-albumu koji traje 28 minuta i ima 7 brojeva, a opuštenije raspoloženje (za razliku od prvog albuma “Dno je sve rjeđe” iz prošle godine) najavljuje već uvodna ”Idemo bliže” (Ništa novo se izmisliti ne može, al’ to nije loša vijest, igrajmo se s onim što imamo i život će nam biti fest).

Broj ”You Tube Party”, za koji je prošle godine urađen i najavni video spot, neke će podsjetiti na stil ranog Zabranjenog pušenja (što nikako nije prigovor), ”Direktna djeco akcija” parodira edukativne dječje pjesmice, ”Bez lajkova” je najbliža punkerskom izrazu o temi koju ne treba otkrivati, ”Ferragosto” je ljetna mediteranska pop veselica ala Daleka obala, ”Karakter stalan” je pomalo retro i fake-surf melodija u slavu biciklista i završna, najduža ”Zaboravit ću da sam u kurcu”, suprotno naslovu, u muzičkom smislu nije nikakav ljuti punk broj, već još jedan retro, u beat maniru, ali s vrlo ozbiljnom pričom.

Za mini album, dakle, mini recenzija, a vlastiti doživljaj otkrivajte slušanjem albuma, što vam preporučujemo. Onima koji su u blizini preporučujemo i koncertnu promociju, u četvrtak 1. 6. u zagrebačkom Vinylu, koji neće biti You Tube party već i usputna proslava sedmog rođendana benda.