CRVENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

Ovoga puta smo se malo poigrali u slaganju novog jelovnika, pa je za narednih sedam dana naša kuharica probrala recepte za ”menu u crvenoj boji”, ali gotova sva jela su – od povrća.

 cufte bez mesa

Ponedjeljak: Bezmesne ćuftete

Sastojci: 400 gr kuhanog graha, 1 velika pečena crvena paprika, 1 mala glavica crvenog luka, 2-3 češna pasiranog češnjaka, 2 kašike sitno nasjeckanog peršuna, 1 ½ kašičica origana, 4-5 kašika prezle, 1 jaje, so, biber, vegeta, paradjz sos po vašem ukusu, kuhane špagete, parmezan, ljuta crvena paprika.

Priprema:
Ugrijte rernu na 175 stepeni i pripremite pleh za ćuftete. U multipraktik stavite skuhan i ocijeđen grah, krupije izrezanu crvenu papriku, te miksajte dok ne dobijete smjesu, ali koja nije potpuno glatka (treba da ima komadiće graha). Smjesu prebacite u veću zdjelu, dodajte jaje, sitno isjeckan peršun, pasirani bijeli luk, sitno isjeckan crveni luk, origano, so, biber, vegetu i prezlu. Počnite sa dvije kašike prezle i dodavati po potrebi, jer zavisi koliko vam je grah bio vlažan. Oblikovati jednu ćuftetu i ako drži oblik, onda ne stavljati više prezle, a ako ne onda dodati još prezle i ponovo oblikovati ćuftetu. Sve to dobro izmješati i oblikovati ćuftete, a veličina je po vlastitom izboru. Zatim ih sve poredajte u pleh, koji ste podmazali uljem ili stavili papir za pečenje, te peći oko 15-20 minuta. Kada su dobile zlatnu braon koricu, gotove su. Dok se ćuftete peku, vi napravite sos. Na malo maslinovog ulja izdinstajte crveni luk, češnjak i dodajte teglu sitno isjeckanog paradajza, pa sve zajedno ukuhajte, ali ne u potpunosti. Ćuftete stavite u sos i dinstajte dok se malo ne zgusne, oko 10-ak minuta. Za to vrijeme skuhajte špagete. Poslužite posuto peršunom, sitno naribanim parmezanom i malo ljute crvene paprika u prahu.