conquering-lion-dub-reggae-crossover-

Fenomeni malih mjesta (4): Conquering Lion, Tetovo

Muzika - regija Show Time

Conquering Lion je dub/reggae/hardcore crossover band iz makedonskog Tetova i na sceni je već 10 godina, svirao je sa svjetskim reggae facama, ali za većinu publike u regionu su gotovo nepoznanica.

Tetovo je gradić na sjeverozapadu Makedonije, u podnožju Šar planine, koji zajedno sa okolinom broji pedesetak hiljada stanovnika.

U proljeće 2007. godine ovdje je formirana grupa Conquering Lion i u oktobru 2009. se diskografski predstavlja albumom jednostavno nazvanim ”I” ili ”First” pod etiketom PMG Recordings. Među ukupno deset brojeva na izdanju se izdvojila pjesma ”Jah Love”, u kojoj gostuje Jah Clarity, reggae pjevač s Jamajke.

Poslije izlaska drugog albuma ”Know Your Wisdom” (avgust 2011.) uslijedila je uslijedila je balkanska turneja koja je trajala 30 dana tokom septembra. Na brojnim koncertima u narednom razdoblju Conquering Lion je nastupao sa brojnim poznatim reggae izvođačima kao što su Manu Chao (FR), Gentleman (GER), Ras Zacharri (JA), Raphael (ITA), Donald Minott (JA) i Hornsman Coyote (RS).

Krajem 2013. izlazi njihov treći studijski album ”Revelation”, a u proljeće naredne godine kreću na evropsku turneju i sviraju, među ostalim, u Holandiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj… da bi u aprilu i maju 2015. izveli još jedan European Tour.

Najnoviji četvrti album ”Land Of Confusion” pojavio se 24. 2. 2017. pod etiketom Locksmith Records iz New Jerseyja, te su odmah po izlasku izdanja krenuli na novu seriju koncerata po Evropi.

Sa albuma su skinuti singlovi ”Go”, ”Wake Up” sa gostom Rasom Zacharrijem sa Jamajke, te najnoviji ”Natty Lion”.

Iz izvorne postave Conquering Liona u bendu su Stefan Ilievski – Rootsman I (gitara, vokal, trombon), Jovan Stepanovikj – Kondur (udaraljke) i Dejan Dojevski – Papak (bas), a u nekim ranijim promjenama u postavu stigli su Igor Rendakov – Španac (sound master, od 2008.), Aleksandar Georgiadis – Kela (bubnjevi, od 2012.), Bojan Rafajlovski – Happy (gitara, prateći vokal, od 2013.) i Aleksandar Ilijevski – Shajo (klavijature, od decembra 2016.).

Za predstavljanje impresivnog tetovskog reggae benda izabrali smo još njihovu interesantnu obradu klasika iz opusa britanske rock grupe The Verve, ”Bitter Sweet Symphony”, koju su Makedonci snimili 2014.