Dječji hor iz Srebrenice snimio svjetsku dječju himnu!

Muzika BiH Show Time

Nekadašnji Superar, a sada Kuća dobrih tonova, završava snimanje spota ”Love people” zajedno s 15 dječjih horova iz svijeta, pretvarajući svoj izvorni projekt u planetarnu dječju himnu.

Kada je 2011. pokrenuta Superar inicijativa, koja je u istoimenom dječjem horu uskoro okupila više od 350 djece iz Srebrenice, Bratunca, Potočara, Skelana, već tada je bilo jasno da u BiH nastaje jedna čudesna muzička priča.

Među brojnim vrlo posebnim projektima ovog hora bila je pjesma ”Love, People”, koju je 2014. komponirao Mirko Šenkovski Geronimo na stihove što ih je napisao zajedno sa Ismarom Porićem, a urađena je za humanitarnu kampanju ”Kad se srca slože”, kojom je srebrenički dječiji hor prikupljao  pomoć školama koje su oštećene u katastrofalnim poplavama te godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Dječji hor pratio je tada fantastični Band-Aid, u kojem su, među ostalima, bili Tifa, Geronimo, Alen Islamović, Jasna Gospić, Ivana Kindl, Jacques Houdek, Igor Vukojević, Ismar Porić, Muris Varajić…

Hor je u međuvremenu dobio novo i vrlo smimbolično ime ”Kuća dobrih tonova” i tri godine nakon izvornog spota, njegov umjetnički direktor Ismar Porić (poznat po radu sa Murisom Varajićem i grupom Divanhana) pokrenuo je nastavak projekta, u čiju realizaciju se većina ne bi usudila krenuti: zamislio je da okupi dječje horove iz cijelog svijeta, koji bi sa adaptiranim stihovima (Porić i Tricia Tunstall, spisateljica iz SAD-a) zajedno snimili novi spot ”Love, People”.

Ova dječja varijanta znamenitog svjetskog Playing For Change projekta zahtijevala je razmjenu stotine mailova, fantastičnu koordinaciju, neizmjerno strpljenje i još veću energiju, ali Porić je svoju viziju ostvario – 15 horova, odnosno više od 1000 djece iz Španije, Novog Zelanda, Venecuele, Južne Afrike, Japana, Kanade, Palestine i drugih zemalja zajedno pjevaju ”Love, People”.

Love People

Ovih dana se završava video spot čiji scenario i režiju potpisuje Damir Bašić Duka i njegovom skorašnjom svjetskom premijerom pjesma postaje svjetska dječja himna.

”Mi to radimo da bi se poslala poruka harmonije, solidarnosti, mira, jer mislimo da djeca, gdje god da su, nisu iskvarena i da će ta njihova poruka biti iskrena”, riječi su Ismara Porića o inspiraciji koja ga je vodila u ostvarenju svog sna.

A koji će, sigurni smo, imati još brojne čudesne nastavke.

Ukoliko još niste upoznali dječji hor iz Srebrenice, evo još jedne ilustracije – kako zvuči njihovo tumačenje svjetskog muzičkog klasika ”Hit The Road Jack”.

Naslovna fotografija: Sadik Salimanović