circle_emma-watson-tom-hanks

Novi film: techno-thriller ”Krug” o budućnosti koju već živimo

Film & Foto & TV Show Time

Privatnosti više nema nimalo. Gospodar svijeta je moćna korporacija, velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno. Je li moguće izaći iz tog kruga ili ćemo zauvijek biti marionete sistema?

Novi film sa Emmom Watson i Tomom Hanksom u glavnim ulogama, nepun mjesec nakon svjetske premijere stigao je i u regionalne kino dvorane.

Tema filma, urađenog po romanu ”Krug”, kojeg je višestruko nagrađivani američki pisac Dave Eggers izdao 2013. godine, itekako korespondira s današnjim vremenom: priča je to  zastrašujućoj i kataklizmičnoj viziji bliske budućnosti u kojoj privatnosti nema, a svijetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno. Rekli bi mnogi – budućnosti koja je već počela.

Kada je dobila posao u ”Krugu”, najmoćnijoj IT kompaniji svijeta, Mae Holland (Emma Watson) je povjerovala da joj je to životna prilika, jer je ušla u tvrtku koja će joj sve pružiti. ”The Circle” povezuje lične e-mail naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge online bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni mrežni identitet i otvarajući, tako, novo doba tansparentnosti.

Krug, scena iz filma
Krug, scena iz filma

U kampusu tvrtke priređuju se cjelonoćne zabave na kojima sviraju poznati muzičari, redovne su sportske aktivnosti, druženja u klubovima i ono što počinje kao romantična priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje dilema o važnosti prošlosti, privatnosti, slobode i granica ljudskog znanja.

Društvo je došlo do trenutka da ljudi s oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabilježen okom kamere i da im djeci budu usađeni čipovi u ime sigurnosti i prosperiteta.

Film ”Krug”, kojeg kao reditelj potpisuje James Ponsoldt, premijeru je imao krajem prošlog mjeseca i već je u redovnoj distribuciji u našem regionu. Iako mu kritika nije dala baš najbolje ocjene, u ovom kratkom razdoblju ostvario je prihod na blagajnama od 25 miliona dolara, što najavljuje da bi kod publike moga biti novi blockbuster.