Dnevnik fejkbuk idiota

Za Fejkbuk idiote – scenska provokacija po Jurkasu

Cooltura Gledam Muzika - regija

Od ”Soundtracka života” do “Dnevnika Fejkbuk idiota”, od scenske adaptacije knjige do filmova ”Zbog tebe” i ”Fuck off I live you” s rockerskim podlogama, Anđelo Jurkas ne prestaje provocirati i propitkivati, jednako svoje kao i naše granice.

Knjiga ”Dnevnik Facebook idiota” (samostalno izdanje, 2015) osmi je literarni naslov zagrebačkog pisca, reditelja, novinara i muzičara Anđela Jurkasa, a ne treba biti puno mudar pa zaključiti da je, u ovo vrijeme masovnog, zaraznog i ovisničkog ‘fejzbučenja’, već svojim naslovom odmah privukao fanatike i frikove novog standarda za ”biti društveno biće”. Do sada se već 37.000 takvih našlo da se usude suočiti sa istinom, pa downloadovati knjigu.

U produkciji Scene Gorica, izvršnoj produkciji glumice i producentice Ines Bojanić, sa zagrebačkim glumcem Asimom Ugljenom u glavnoj roli i osobno Jurkasom kao scenaristom i rediteljem – predpremijera predstave “Dnevnik Fejkbuk idiota“, scenske adaptacije Jurkasove knjige, zakazana je za subotu 27. 5.

O temi, koju većina živi svaki dan: Priča je to o čovjeku koji dugi niz godina odbija koristiti društvene mreže jer naprosto ne vjeruje u njihovu potrebu niti korist. Sve dok jednog dana napokon na popusti nagovaranju brata i okoline te se upusti u otkrivanje Facebooka i ostalih društvenih mreža, a ubrzo mu se počinju miješati njegov online i offline život (poznato?), više ne razlikujući šta je stvarno, a šta nije, što je fikcija ili laž, a šta se zaista dogodilo…

Autor, pak, o scenskom tumačenju knjige u svom stilu cinika kazuje: ”Predstava je bezvremenska i interaktivna i sve što ste znali o klasičnom kazalištu ostavite doma. Eto, žene, pa ako imate muda dođite. I povedite svoje mužjačiće sa sobom , a smiju i djeca ispod 15, ako su im roditelji pričali da nije riječ o rodama i da drkanje nije zarazno.”

Nakon pretpremijera i još dvije izvedbe na Sceni Gorica, zagrebačka premijera se najavljuje za jesen, a potom turneja po Hrvatskoj, regiji, inozemstvu i festivalima.

Za nedovoljno upućene: autor knjige i predstave, Anđelo Jurkas, multimedijalni je umjetnik, među čijim regionalno poznatim spisateljskim izdanjima su ”Bez rocka trajanja” (2010.) – knjiga sa CD sountrackom, te ”Soundtrack života” (2011.) – knjiga sa autorskim muzičkim CD-om.

Nakon što je režirao nekoliko videospotova (Ramirez, Zabranjeno pušenje, Hladno pivo) te se pojavljivao kao glumac (igrani film ”Volim te” Dalibora Matanića), Jurkas je u svijet kinematografije ušao prošle godine s redateljskim debijem, potpisujući dugometražni igrani filmu ”Zbog tebe”. Očekivano, soundtrack filma čine Damir Avdić, Kawasaki 3p, Hladno Pivo, Urban & 4, General Woo, Miki Solus, Judette, Jurkas i brojni drugi.

Početkom ove završio je novi “Fuck off I love you“, opisan kao kombinacija komedije i drame s elementima erotike, rocka, krimića i akcije.

U ovom filmu prvi put u glumačkoj ulozi pojavljuju se i muzičke zvijezde Zlatan Stipišić Gibonni, Nina Badrić, Hladno Pivo, Zoran Predin, Anđa Marić i Sabina Herman.

Kuriozitet je da će se oba filma naći u programu ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, što je prvi slučaj da jedan autor ima dva naslova u konkurenciji. Jednako je zanimljivo da su oni dio trilogije, čije će finale biti komedija ”Happy End”.