Proljetna-kuhinja

Prijedlog za sedmični menu 5 (pon-nedjelja)

Coolinarka Metropol

Za narednih sedam dana naša kuharica vam preporučuje kombinaciju laganih proljetnih obroka, što znači da su tu neka jela od povrća, riba i piletina, kao i slasni kolač sa keksom, čokoladom i puterom od kikirikija.

 povrce-punjeno-laganim-nadjevom

Ponedjeljak: Povrće punjeno laganim nadjevom

Sastojci: 2 veća ljubičasta luka, 4 okrugle tikvice, 1 fant za punjenu paprika i sarmu, 60 ml maslinovog ulja, vegeta, 1 kašika nasjeckanog peršuna, 50 gr prosa, 500 gr mljevene puretine.

Priprema:
Luku odrežite vrh (1/3) tako da dobijete poklopac, a zatim veći dio izdubite. Isto uradite i s tikvicama. Kesicu fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Na 3 kašike zagrijanog maslinova ulja propecite nasjeckani i izdubljeni luk i tikvice. Dodajte malo origana, peršun i proso, kratko izdinstajte i ostavite da se malo ohladi. Mljevenoj puretini dodajte pripremljeni fant, propečeno povrće s prosom i dobro promiješajte. Pripremljenim nadjevom napunite izdubljeno povrće te ga posložite u nauljenu vatrostalnu posudu. Podlijte s malo vode i pecite 40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 °C. Poslužite toplo ili hladno.