Neron Mikandus

Rock frontmen kakvog nigdje u svijetu nema!

Muzika - regija Show Time

Neron Mikandus je novosadska grupa sa jedinstvenim frontmenom: prije rata je bio judo šampion države, a danas je kardio hirurg koji spašava živote. Pjesmom, pak, svima ih uljepšava.

Neron nije novo ime na sceni, dapače pojavio se prije više od 30 godina, ima čak 5 albuma, samo njegovi članovi nisu žudili za slavom i zaradom, pa ljubav za muziku nisu pretvorili u biznis.

Nedavno se pojavio njihov novi, peti album naslovljen “Od vriska do šaputanja” (izdavač Radio 021), sačinjen od vrlo maštovito aranžiranih obrada nekih starih domaćih pjesama iz različitih žanrova, ali koje su oni povezali su svoj prepoznatljivi ska/rock paket.

Već izbor pjesama privlači pažnju: ”Balada” (Indexi), ”Od kako te ne volim” (Arsen Dedić), ”Ostala si uvijek ista” (Mišo Kovač), ”Obriši suze draga” (Boba Stefanović), ”Tužno leto” (Toma Zdravković), “Požurite konji moji” (Bijelo dugme), ”Za jednom kapi čistog života” (Arsen & Massimo)… a još kako ih Neron Mikandus izvodi, pravi je užitak.

Prvobitno pod nazivom Neron, grupu je osnovao autor i pjevač Milan Ignjatović Mikandus, početkom 1980-ih i u to vrijeme bio je široj javnosti poznatiji kao judo šampion Jugoslavije. Zanimljiva paralela – tih godina je u istom gradu, u Novom Sadu, grupa Laboratorija zvuka svirala takođe ska/rock, a na koncertima su kao gosta imali mišićavog bodybuilding prvaka Petra Čelika.

Prvi album nazvan “Neron” grupa je objavila u jesen 1983. u postavi Milan Ignjatović (vokal), Miša Ilić (gitara), Zoran Popov (bas), Jovica Dostinić (saksofon) i Slobodan Sremački (bubnjevi), a zapažene pjesme bile su “Dunja”, “Ljubavna antena” i “Pariz”.

Slijedili su “Važno je da ima krvi” (1986.), te “Noć i dan” (1990.) na kojem su, među ostalim, gostovali Rambo Amadeus (gitare) i Balaševićev klavijaturista Aleksandar Dujin.

Već u tom razdoblju Neron nije mogao intenzivnije svirati, jer je njihov frontmen Ignjatović od 1987. godine kao doktor radio na Klinici za kardiohirurgiju znamenitog Instituta za kardio-vaskularne bolesti Sremska Kamenica.

Onda rat i turbulentne poratne godine, pa različite životne sudbine muzičara iz benda – a Ignjatovićeva profesionalna odvela ga je 2005. u slovenački grad Izola, gdje i danas radi kao kardiolog-reanimator u Kardiohirurškom medicinskom centru “Medicor” – sve je to bio razlog da Neron prekrije prašina zaborava.

Tek za podsjetnik na stare dane, Vojvodina Music je 2016. priredila njihov album sa remasteriranim starim snimcima, a pet među njima grupa je ponovo snimila u novosadskom studiju Alpha i izdanje je objavljeno uz knjigu pjesama “Krilata svinja” pjevača i doktora Milana Ignjatovica.

Pravi revival novosadske grupe, sada nazvane Neron Mikandus, dogodio se u jesen 2011. godine, kada je snimljen novi album s njihovim autorskim pjesmama, ironično nazvan “Zlobni starci“.

Iz prvobitne postave tu je samo pjevač, a ostatak ekipe kompletirali su Vladimir Perović (gitara), Voja Savkov (sax), Srđan Petrović (bas) i Slobodan Sremački (bubnjevi). Svirali su opet povremeno, uglavnom u Novom Sadu, Beogradu i u Istri, a kao posebna atrakcija uvršteni su u program festivala Exit 2016.

S najnovijim albumom “Od vriska do šaputanja“, za koji je ekipa dopunjena novim članovima (Stevan Sibinčić – gitara, Budimir ‘Srebrni Letač’ Petrović – klavijature i Zlatko Sakulski – bubnjevi), Neron Mikandus su nam opet privukli pažnju, a samo od obaveza doslovnog doktora za rock and roll, Milana Ignjatovića Mikandusa, ovisi hoćemo li ih negdje uživo vidjeti.