Pedja Bajovic

Najpopularniji regionalni stand-up komičar na BiH turneji

Cooltura Gledam

Peđa Bajović jedan je od pokretača scene stand-up komedije u ovom dijelu svijeta, te je u svojoj karijeri, koja je započela 2005. godine, obišao više od dvadeset zemalja i s novom predstavom stiže ponovo u BiH.

Peđa Bajović je bez sumnje najpoznatije komičarsko stand-up ime u regionu. Osim velike pupularnosti kod publike, i formalno je proglašen kao jedan od najboljih, pa je 2014. na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skopju dobio i priznanje za najboljeg veterana.

Na novoj mini-turneji po BiH, Peđa Bajović je u četvrtak, 18. maja, nastupiti u Domu kulture u Jajcu, dan poslije 19. 5. sudjeluje u programu ”Top 5 stand up” u sarajevskom Coloseumu i u subotu 20. maja u zeničkom klubu ”Zona”.

U njegovoj biografiji je zapisano da je kao producent 2007. i 2008. vodio prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5 (danas produkcija Komedija s nogu) koja stoji iza prve domaće stand-up comedy video produkcije Stand Up Show (2009.), da bi 2015. uslijedio i regionalni TV serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy kanala HA HA.

Pored toga, prvi je regionalni stand-up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom takmičenju – Seattle International Comedy Competition 2012., a 2016. godine ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja The Funniest Person in the World u Helsinkiju. Njegovi nastupi na engleskom jeziku još uvijek nalaze svoje mjesto u programu televizijskog kanala Comedy Central Extra.

U svom opusu do sada ima tri tematske predstave: ”S nogu (sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)”, ”Muškarac (o parenju i razmnožavanju)” i ”Rok trajanja”, kao i prvi cjelovečernji specijal nekog našeg stand-up komičara na engleskom jeziku – ”In Igliš”.

Turneje po prostoru bivše Jugoslavije njegova su specijalnost, a prema riječima jednog kolege “nastupao je svuda gdje ima sijalica, a bogami i žarulja!”.

U pozivnici za najnoviju Peđinu predstavu ”Rok trajanja”, koju izvodi u Jajcu, Sarajevu i Zenici, stoji:

Bit će skoro propast svijeta, pa ni on nema namjeru opstati, a kamoli sada nešto raditi na dobrobit čovječanstva!

Prije negoli sve ode u… gospodin Bajović bi htio dobiti odgovore na još nekoliko važnih pitanja – starenje je prirodna pojava ili međunarodna zavjera?, je li horoskop kriv za globalno zatopljenje?, šta je strašnije, alkohol ili cigarete? Ili kurve?, koji je zvuk gori: krc ili klik?, zašto žene žive duže od muškaraca?…

Ukratko, sat i pol razgovora, nakon kojih ćete biti – stariji.