Drugo izdanje Festivala muzičkih dokumentaraca Dok’n’Ritam

Film & Foto & TV Show Time

Ove godine takmičarski program festivala podijeljen je u dvije cjeline, međunarodnu i nacionalnu selekciju, sa revijalnim programom koji će ponuditi nekoliko atraktivnih svjetskih osvarenja.

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg, drugog izdanja Dok’n’Ritam festival, koji će biti priređen od 1. do 4. juna u Domu kulture ‘Studentski grad’ na Novom Beogradu.

U takmičarski program uvršteni su ”No smoking in Sarajevo”, italijanski dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje, ”Neka je dan radostan, zanimljiva priča o makedonskoj rock grupi Kulturno umetnički rabotnici, bosanskohercegovački film o hip hopu ”Soul train, zatim filmovi koji govore o pop rock sceni ‘70-ih godina na ovim prostorima, ”Lutajuća srca – arhiv emocija” (o niškoj akustičarskoj grupi Lutajuća srca) i ”Buldožer  LP Pljuni istini u oči” (o kultnom slovenačkom avangardnom rock sastavu).

Soul Train
Soul Train

U program su još neki veoma interesantni filmovi, kao što je ”Najvažniji dečko na svetu”, o fanovima Justina Biebera, ”Vanila Stop!” o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje, te ”Kako je Panta dospeo na kazan” (svjetska premijera) i ”Zašto je Dragan napravio orkestar”.

U revijalnom programu publika će na otvaranju festivala premijerno u regionu pogledati film ”Rumble: The Indians Who Rocked the World” o ulozi starosjedilaca Sjevernoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike. Film donosi malo poznatu priču isprepletenu oko nevjerovatnih karijera nekih od najvećih muzičkih legendi koje su porijeklom Indijanci, među kojima su najpoznatiji Jimi Hendrix i Robbie Robertson.

Rumble

Srpsku premijeru će imati film ”Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words”, uzbudljiv dokumentarac  o jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine 20. vijeka.

Još jedan programski novitet jeste i fokus na muzičke dokumentarce određene kinematografije – ovog puta izbor je pao na grčku kinematografiju, pa će publika imati jedinstvenu priliku da premijerno pogleda četiri grčka ostvarenja.

U pratećem festivalskom programu Notabuk tema su knjige koje se bave muzikom i muzičarima, a festivalu u goste dolazi zagrebački Rockmark – prva muzička knjižara u regionu, koja na svojim policama trenutno broji vise od 800 naslova muzickih knjiga.

Posebno zanimljiv program zove se Work in progress i predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku, a Dok’n’Ritam će otkriti detalje o četiri takva filma, uz gostovanje autora, scene sa snimanja, odabrane  kadrove, fotografije i muzičke numere.

U tom dijelu festivala, dakle, publika će se upoznati sa još nezavršenim filmovima ”Rokopisac” (o legendarnom rock novinaru I publicist Peci Popoviću), ”Kargo” (o Darku Rundeku i Kargo Orkestru) te dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pjevaču sastava KUD Idijoti, kao i dokumentarac ”BPM” o elektronskoj muzici.

Sa snimanja dokumentarnog filma ''Tusta''
Sa snimanja dokumentarnog filma ”Tusta”