Demofest-eko konkurs

Demofestov umjetnički eko-konkurs ’Čista umjetnost’

Cooltura Gledam

Nakon nedavno zaključenog konkursa za takmičarski program i dok kandidati s nestrpljem čekaju rezultat žiriranja, Demofest otvara novi regionalni konkurs – za najbolju umjetničku instalaciju.

Festival, dakle, pruža šansu mladim umjetnicima da iskažu talent kroz zanimljive instalacije, od kojih će najbolje biti i nagrađene, ali i da aktuelizira pitanje zaštite životne sredine i promovira ekološki odgovorno ponašanje.

Zbog toga Demofest poziva sve umjetnike, umjetničke kolektive i organizacije iz ex-Yu da putem zvaničnog sajta festivala www.demofest.org prijave instalacije od recikliranih i istrošenih materijala ili predmeta s temom po izboru. Konkurs pod nazivom ”Čista umjetnost” je otvoren do 17. juna 2017. i moguće je prijaviti najviše tri različita djela.

Imena pobjednika će biti objavljena na web i Facebook stranici festivala.

Kreator najboljeg umjetničkog djela će kao nagradu dobiti vikend u Arhusu, danskom gradu koji je Evropska metropola kulture 2017. godine, drugu nagradu čine dva all-inclusive paketa za OK Fest 2018 na Tjentištu, a treća nagrada je boravak dvije osobe u Eko zoni Zelenkovac (pored Mrkonjić Grada), i to tokom trajanja Zelenkovac Jazz Festivala 2017.

Uz to, najbolje instalacije će biti postavljene unutar tvrđave Kastel tokom trajanja Demofesta.