Coolinarka Metropol

Prijedlog za sedmični menu (pon-ned, 15.-21.05.)

vegetarijanski-menu

Proljetno čišćenje organizma. Dakle, ove sedmice smo pripremili zanimljiv izbor vegeterijanskih recepata (za one koji ne jedu ili ne vole meso), ali svakako i ostalima preporučujemo da isprobaju ova slasna jela.

Ponedjeljak: Vegeterijanski složenac

Sastojci: 2 srednja plava patlidžana, 1 veći crni luk, ½ kašičice mješavine začina, ¼ kašičice soli ili vegete, 4 česna bijelog luka, 450 gr šampinjona, ¼ kašičice bibera, 100 gr mozzarelle, 40 gr parmezana, 650 ml pasta sosa i začini po želji (timijan, peršun, bosiljak).

Priprema:
Ogulite patližan i izrežite na kolutove, svaki premažite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i stavite peći u zagrijanu rernu sa obje strane po 3 minite, dok ne porumene. U šerpu stavite malo ulja na srednju temperature i kada se zagrije, pecite isjeckani luk dok ne postane staklat. Dodajte šampinjone izrezane na tanke listiće, te pržite dok sva tečnost ne provrije. Zatim dodajte propasirani bijeli luk, mješavinu začina, timijan, so, biber i sve dobro promiješajte. U vatrostalnu posudu, koju ste premazali sa vrlo malo ulja, stavite polovinu smjese od šampinjona, da vam prekrije dno. Preko njih redajte pečeni patlidžan, zatim pola količine pasta sosa, a na sve to isjeckane začine po želji i pola količine narendanog mozzarella sira. Sve to ponovite još jednom od početka, a kada dođete do pasta sosa, pospite samo sa ostatkom svježih začina. Pokrijte folijom I pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko sat vremena. Nakon toga skinite foliju, pospite ostatkom mozzarelle i zapecite još 5 minuta (dok sir ne porumeni). Servirati uz salatu po želji ili zapečenim hljebom/tostom.

vegeterijanski-slozenac

Ostavi komentar