moja_fabrika

Nova nagrada za čudesnu predstavu ”Moja fabrika”

Cooltura Gledam

Večerašnjom, ceremonijom dodjele nagrada završava zenički XVI festival bh. drame i autorskog teatra, a najboljom predstavom proglašena je ”Moja fabrika” u izvedbi BNP Zenica.

Glavna značajka festivala sadržana je upravo u njegovom naslovu.

Promocija autentične bh. drame je odgovorna i zahtjevna zadaća, jer godišnja produkcija autorskog teatra u maloj zemlji poput BiH (a istovremeno sa više nego skromnim budžetom za kulturu) ne može biti velika. No, zahvaljujući i ovom festivalu – koji je, eto, stigao do 16. izdanja – može bar biti zanimljiva, provokativna, moderna… dakle, sve ono što se od teatra očekuje.

Od 5. maja u okviru festivala je u Zenici i Sarajevu odigrano devet predstava u takmičarskoj selekciji i ocjenjivala su ih tri žirija – publike, novinara i kazališne struke.

Press-dodjele-nagrada

Žiri publike najboljom predstavom proglasio ”Moje dete” u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, a urađena je prema tekstu Stojana Srdića, autora rođenog u Glamoču, koji živi i stvara u Beogradu.

Kao najboljeg glumca publika je izdvojila Davora Golubovića iz predstave ”Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 Sarajevo, a nagradu za najbolju glumicu dala je Jovani Gavrilović za kreaciju u predstavi ”Moje dete”.

Novinarski žiri odlučivao je samo o najboljoj predstavi i jednoglasno odlučio da je to ”Moja fabrika” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala prema tekstu zeničkog pisca i novinara Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.

Stručni žiri (Selma Dizdar – diplomirana dramaturginja i urednica dramskog programa radija FBiH, Ermin Bravo – glumac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i Igor Ružić – pozorišni kritičar, publicista i teatrolog iz Zagreb) dodijelio je ukupno jedanaest priznanja.

moja_fabrika
Predstava “Moja fabrika”

Za scensku muziku nagrađen je Damir Imamović (predstava ”Sve se nekako preživi, osim smrti”, Narodno pozorište Sarajevo), specijalnim priznanjem za kolektivnu izvedbu nagrađen je ansambl predstave ”Za šta biste dali svoj život”, a nagrada ”Radovan Marušić” za najbolje likovno oblikovanje predstave pripada Sabini Trnka, za scenografiju u predstavi ”Moja Fabrika” i Lejli Hodžić za kostimografiju u predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti”.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodijeljena je Lani Delić za ulogu u predstavi ”Moja Fabrika”, za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice nagrađen je Dino Mušanović (”Sve se nekako preživi, osim smrti”), dok su priznanja za najbolja glumačka ostvarenja pripala – u ženskoj konkurenciji Ejli Bavčić Tarakčija (”­­­­­­­­­­­­­Sve se nekako preživi, osim smrti”) i u muškoj konkurenciji Aleksandru Seksanu za ulogu u istoj predstavi.

Nagradu ”Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dobila je Ljubica Ostojić, za dramski tekst ”Sve se nekako preživi, osim smrti”, dok su glavni festivalski trofeji pripali djelu ”Moja fabrika”.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Selma Spahić za ”Moju fabriku” i nagrada za ”najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja”, dodijeljena je Emini Omerović, Bojani Vidosavljević i Selmi Spahić, za dramatizaciju proznog teksta autora Selvedina Avdića u istom komadu i, na koncu, glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za ”Moja fabrika”.

Sva priznanja će biti uručena večeras na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a ceremoniju će upotpuniti Gala koncert povodom 40 godina Muzičke škole u Zenici.