Sunday Stories

Sunday Stories nije više samo nedjeljna priča

Muzika BiH Show Time

Uvježbavajući se ‘do besvijesti’, gradeći poseban stil i godinama svirajući po klubovima, postali su jedan od najtraženijih sarajevskih klupskih cover bendova i došli, konačno, do ključnog trenutka – da snime autorski album.

Sunday Stories je i kao cover sastav prilično jedinstvena pojava na muzičkoj sceni Sarajeva.

Bend je formiran 2013. godine i sviranjem obrada poznatih pjesama kao netipičnu mješavinu indie, punk, jazz, soul i blues stilova, ili ”punk jazz’, kako vole reći, ušli su u krug nekoliko najtraženijih klupskih sastava.

Sunday Stories (foto Elmin Zrno)
Sunday Stories (foto Elmin Zrno)

Ima još, naravno, puno odličnih cover-bendova po cijelom ovom regionu, ali mnogi se (nažalost) zadovolje time što redovno sviraju i publika ih voli. Istina, na njihovu (ne)ambicioznost utiče i bolna, ali realna činjenica: sastavi koji interpretiraju tuđe i slavne pjesme imaju više posla od autorskih.

Ipak, kada u sebi imate neki poseban poriv, kada bez zadrške vjerujete da i sami imate puno zanimljivoga za reći, kad-tad se prelazi sudbonosna crta. I nju je, evo, prešla petorka iz Sunday Storiesa, Nina Babić (vodeći vokal), Saša Ćirić (gitara, prateći vokal), Mustafa Kurtalić (bas gitara), Valentin Šeremet (saksofon) i Zlatan Begić (bubnjevi).

Nakon što su u martu 2016. sami sebe ‘testirali’, pa objavili prvi autorski singl ”Bajka” (autor teksta i muzike je Nina Babić), a to onda ‘ovjerila’ i publika, jer je spot zabilježio rekordnu gledanost – Sunday Stories su mogli krenuti u finalnu avanturu snimanja prvog albuma.

Za one koji se još nisu sreli sa sarajevskim bendom nismo izabrali studijski snimak ”Bajke”, već live izvedbu, koja je s ekipom mostarskog Jam With Friends urađena prije nekoliko mjeseci. Razlog: tek u živom nastupu muzičar potvrđuje koliko zaista vrijedi.

Dakle, u jesen prošle godine Muzička produkcija BHRT nudi ekipi da snimi kompletan album pod njihovim okriljem. Sunday Stories ulazi u studio u novembru, te snima devet pjesama za svoj istoimeni debitantski album. Kako i priliči njihovom rejtingu sjajnih muzičara, sve instrumente su snimili uživo, uz gostovanje nekoliko kolega (Damir Arslanagić, Narcis Zečić, Mirza Frljak- Frki i Tomislav Bedenik).

Produkciju je obavio Damir Arslanagić, a inžinjer zvuka bio je Željko Pancho Škarić uz asistenciju Nijaza Kurtalića. Tekst i muziku svih pjesama potpisuje Nina Babić, ali su i svi ostali članovi benda sudjelovali u nastanku muzike i potpisuju sve aranžmane.

Prva promocija albuma zakazana je za 20. 5. u 15 sati u sarajevskom Clubu Monument.

Sunday Stories - kadrovi iz spota autora Berina Tuzlića
Sunday Stories – kadrovi iz spota autora Berina Tuzlića

Uz druženje s gostima i publikom, organizira se i slušanje albuma, gledanje novog videospota koji potpisuje autor Berin Tuzlić te na kraju Sunday Stories uživo izvodi, posebno za ovu priliku, pjesme sa albuma.

Do premijere video spota (ekskluzivno saznajemo da je njegov naziv ”My man is a dick”), nudimo vam još jednu video ilustraciju uvjerljivosti sviranja Sunday Storiesa.

Riječ je o nastupu koji je bend izveo u svojstvu ambasadora Playing For Change globalnog pokreta za BiH (a u sklopu kojeg su dvije godine za redom, 2015. i 2016., priređivali dobrotvorne koncerte, zajedno sa prijateljima muzičarima te horovima Suncokreti, Chorus Cadenza, plesnim klubom Lucca Dance i Sarajevo Big Bandom).