yellow press

Zašto je ”raspad” Partibrejkersa danas najčitanija priča

Ludometar Zanimljivo

Bez skandala i senzacija nema čitalaca. Na toj tvrdnji počiva cjelokupna bulevarska štampa, odnosno tzv. žuti mediji, ali s vremena na vrijeme, u želji da privuku što veću publiku, u zamku ”budi prvi u objavi senzacije” upadaju i ozbiljne redakcije.

Primjer toga dogodio se danas.

Kada neki medij objavljuje naslove ”On joj platio silikone, a ona njemu zube”, ”Manekenka se snima u krevetu, a stegla grudi samo peškirom” i slične bisere, onda naslov ”Kraj Partibrejkersa” ne da treba uzeti s rezervom, nego se ni osvrnuti na njega. Ili, makar, zbog znatiželje (i profesionlizma) provjeriti sve na pravom mjestu.

Ipak, mnogi se požurili prenijeti priču, koja se odmah proširila regionom, pa se prije par sati na svojoj stranici fan stranici morala oglasiti i popularna beogradska grupa, odnosno njen gitarista Anton:

”Povodom teksta objavljenog u Blicu naslovljenog sa ‘Kraj Partibrejkersa’ – Dragi prijatelji, pročitajte intervju! U naslovu su mi napakovane reči koje nikada nisam izgovorio. Cela moja priča govori upravo suprotno. Hvala na brizi, ali ne brinite: Brejkersi su stare kosti koje se ne lome tako lako! Vidimo se!”

Ova zgodica, zapravo, prilika je da da podsjetimo kako medijsko ‘žutilo’ nikako nije novijeg datuma, niti posljedica rapidnog gubljenja moralnosti u ovim decenijama.

Za namjerne dezinformacije i senzacionalizam pod svaku cijenu (najčešće u naslovu) uobičajeni termini su ”novinarska patka” i ”žuto novinarstvo”, a u početku, još u pretprošlom stoljeću, dovodili su se u vezu s terminom ”sezona kiselih krastavaca”.

novinarska patka

Naime, u Americi i Velikoj Britaniji se ljetno doba sa izrazitim pomanjkanjem vijesti počelo nazivati ‘silly season” (u slobodnom prijevodu, šašavo ili glupavo vrijeme). Brewerov rječnik fraza navodi još i izraz ‘sezona kiselih krastavaca’ na njemačkom govornom području. Fraza ‘Die saure Gurken Zeit’ označavala je vrijeme kada krojači nemaju posla, pa žive od krastavaca, najjeftinije namirnice, što se prenijelo kao metafora u novinarstvo i ljetno razdoblje, kada se teško dolazilo do posla.

Više objašnjenja, pak, postoje kako je nastao termin novinarska patka.

Po jednom, on potječe od skraćenice NT (od latinskog non testatum, što znači ‘nije provjereno’), kojom su, navodno, u novinskim redakcijama obilježavali sumnjive vijesti iz neprovjerenih izvora. Obzirom da se latinska skraćenica NT čita en-te, a tako u njemačkom jeziku glasi naziv za patku (Ente), svaka neprovjerena vijest prozvana je patkom.

Prema drugoj legendi, jedan belgijski satiričar se htio narugati lakovjernoj čitalačkoj publici, pa je napisao priču o proždrljivim patkama: Neki čovjek je kupio dvadeset pataka, a hranio ih je tako što bi raskomadao jednu i bacio ih pred ostale i tako redom do dvadesete. Tu besmislenu vijest prenijeli su mnogi listovi, dok im se autor nije narugao, otkrivši prevaru.

YellowKids

Ni za žuto novinarstvo nije sasvim jasno porijeklo termina, koji se pojavio potkraj 19. stoljeća, u međusobnom ratovanju glavnih novinskih rivala u New Yorku. Ironično, u njemu je posredno sudjelovao Pulitzer, vlasnik New York Worlda, po kojem je danas zove najprestižnija novinarska nagrada u Americi.

Po jednom tumačenju, prve senzacionalističke novine koristile su žuti papir, a po drugom izraz vuče porijeklo od Yellow Kida (Žuti dječak), strip-junaka koji se 1890-ih preselio iz Pulitzerovih novina u New York Journal, a koji se smatra jednim od najpoznatijih i najzloglasnijih primjera žutog novinarstva. Kritičari lista su takvu vrstu novinarstva nazivali Yellow Kid journalism, što je kasnije skraćeno na “žuto novinarstvo”, odnosno samo ”žutilo”.

Objasniti zašto tako dugo opstaju ‘patke’ i ‘žutilo’ jednako je kao odgonetnuti je li starija kokoš ili jaje. Dakle, da li sve počiva na urođenoj potrebi čovjeka da nečim razbija monotoniju, pa mu trebaju ‘patke’ koje mu vješti izdavači onda serviraju, ili je kapital našao način da se još brže i obilnije uvećava, pa ‘patke’ prije ili poslije ne možete izbjeći?

Kako god – važno je da su se Partibrejkersi raspali!