Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

Vjerovatno ste već imali ‘susret na stolu’ sa jelima koja imaju ime i prezime. Ovaj put smo se potrudili da skupimo neke od poznatih recepata i serviramo vam ih kao novu kuharsku preporuku.

PizzaMargherita

Ponedjeljak: Pizza Margarita ili Napolitana

Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pizza majstora Napulja, da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pizza u bojama zastave tek ujedinjene Italije: zeleni bosiljak, bijela mozzarella i crveni paradajz. To je bila prva pizza Napolitana na svijetu.

Sastojci: za 6 osoba: 900 gr. brašna, 0,5 l. vode, 25 gr. pivskog svježeg kvasca, 30 gr. soli, ½ kašike šećera. Nadjev: ½ kg. paradajza, ½ kg. mozzarelle, maslinovo ulje i bosiljak.

Priprema:
U visoku posudu stavite malo brašna i napravite udubinu u koju stavljate kvasac i šećer, zalijete sa mlakom vodom i pokrijte, te ostavite na toplom 15-ak minuta da se kvasac digne. U drugu posudu stavite so, dodajte dignuti kvasac, zatim vodu, te sve promiješajte u smjeru kazaljke na satu. Polako treba dodavati brašno i miješati. Tijesto prebacite na sto i energično ga izradite. Ukupno za izrađivanje vam treba oko 20 minuta, nakon čega ga poklopite mokrom krpom i ostavite da odstoji po mogućnosti par sati. Kada se tijesto udvostruči, od njega napravite 6 loptica. Na sto stavite brašno i lopticu po sredini pritisnite cijelim dlanom, te valjajte je prema van, nikako sa oklagijom već samo sa rukama. Pizza ima omjer 30 cm., debljine 0,3 cm., a rub 1 cm. To je pizza Napolitana. Tijesto namažite maslinovim uljem, a paradajz posolite i pouljite. Na pizzu prvo ide paradaj, a zatim mozzarella izrezana na kockice. Ako nemate mozzarellu za pizzu koja nije vlažna, onda običnu mozzarellu iscijedite u gazi, da joj izađe sva tečnost. Rernu zagrijte na 250 stepeni i pizzu pecite 20-25 minuta. Na kraju je začinite bosiljkom.