Nick Cave

Sjajni rock dokumentarci na festivalu Beldocs

Film & Foto & TV Show Time

Projekcijom filma ”Još jednom s emocijom” autora Andrewa Dominika, 8. maja u Velikoj sali Sava centra počinje 10. Beldocs, beogradski festival dokumentarnog filma, koji će ponuditi još dva atraktivna rock dokumentarca.

Film za otvorenje ”One More Time With Feeling” je crno-bijeli dokument o stvaranju albuma ”Skeleton Tree” kojeg su Nick Cave i The Bad Seeds objavili u jesen prošle godine i dobio je uglavnom najviše ocjene od svih uglednih časopisa po svijetu.

Premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu 2016., a u redovnoj distribuciji je u više od 30 zemalja, sa ostvarenom zaradom od 1,7 miliona dolara.

U programu Beldocsa je još jedan atraktivan prošlogodišnji rock dokumentarac, ”Pljuni istini u oči slovenskog autora Varje Močnika, ali je u pitanju jedna davnašnja priča.

Buldozer

Starija rock publika u naslovu prepoznaje da je riječ o jednom od najutjecajnijih rock albuma u nekadašnjoj Jugoslaviji, debitanskom i avandardnom experimental-rock ostvarenju ljubljanske grupe Buldožer iz 1975.

Svjedočanstva članova benda, njihovih prijatelja i fanova kombinirani su sa igranim, arhivskim materijalom i animacijom (dok se u pozadini čuje cijeli album), što i ovaj dokumentarac čini jednako nadrealističnim i ironičnim poput albuma o kojem govori.

Nakon projekcije, 13. 5. u Domu omladine, publika će dobiti priliku da razgovar sa autorom filma i tadašnjim pjevačem Buldožera, Markom Breceljem.

Dva dana poslije u istom prostoru na programu je ”The Roling Stones: Olé Olé Olé! (Putovanje Latinskom Amerikom)” dugometražni dokumentarac kojeg potpisuje britanski reditelj Paul Dugdale i koji prati turneju Stonesa kroz deset latinoameričkih gradova pred njihov istorijski koncert u Havani.

 

Inače, Beldocs nudi još nekoliko interesantnih ostvarenja povezanih sa muzikom.

Mr. Gaga” je film o Ohadu Naharinu, umjetničkom direktoru plesne trupe Batsheva Dance Company, koji se smatra se za jednog od najznačajnijih svjetskih koreografa i projekcije su 9. 5. u Domu omladine, 10. 5. u Centru za kulturu Vlada Divljan i 13. 5. u kino dvorani Fontana.

Film ”Martha & Niki” je također dokumentarac o plesu, ali drugog žanra i govori o dvije mlade žene koje osvajaju svijet pomoću hip hopa, kao prve žene u istoriji koje su postale svjetski šampioni u hip hop uličnom plesu. Projekcije su 9. 5. u kinu Fontana, 10. 5. u Domu omladine i 13. 5. u Centru za kulturu Vlada Divljan.

U New Yorku se devedesetih godina prošlog stoljeća skupljaju LGBTQ pripadnici etničkih manjina i uvježbavaju performans zasnovan na plesu koji su proslavili Madonna spotom ”Vogue” i dokumentarni film ”Pariz gori”.

Dvadeset pet godina nakon ovih kultnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umjetničku sub-kulturu pod imenom Kiki Scena i ona je predstavljena u dokumentarcu ”Kiki”, koji se prikazuje 11. 5. u Domu omladine.

I, na kraju, u ovom muzičkom programu Beldocsa publika može vidjeti i film ”La Chana”, 14. 5. u Domu omladine.

Antonia Santiago Amador, alias ”La Chana”, bila je izuzetno popularna flamenko plesačica šezdesetih i sedamdesetih godina, sve dok jednog dana, na vrhuncu karijere, nije iznenada nestala iz očiju javnosti. U svom baroknom budoaru u Barceloni, krhka i vremešna plesačica sada otkriva razlog zbog kojeg je njena karijera tako iznenadno okončana. Uz brojne snimke spektakularnog plesa i izvanrednu flamenko muziku, ovaj intimni portret predstavlja odu vremešnoj ciganskoj umjetnici, ”za koju je suknja koja leprša možda stvar prošlosti, ali čija strast gori jednako snažno kao prije”.