Kolektivna pomoć za završetak filma o Vladi Divljanu

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time

Dokumentarac o legendarnom Divljanu (ex Idoli) još nije završen i, kako stvari stoje, neće biti samo najskuplji, već i najambiciozniji, a vrlo vjerovatno i najatraktivniji film ovog žanra na našim prostorima.

Reditelj i scenarista Mladen Matičević svojim prethodnim dokumentarcem ”Moj zanat” o Arsenu Dediću privukao je veliku pažnju publike i, isto tako, dobio hvalospjeve filmskih kritičara, te niz nagrada, među kojima je naslov najboljeg ostvarenja (zajedno sa ”Maskama” Brankice Drašković) na prošlogodišnjem prvom BiH ”dokuMfestu”.

Impresivna, topla, zanatski perfektna i maštovito realizirana storija o Arsenu razlog je da već s prvom najavom o novom dokumentarcu, sada o Vladi Divljanu, budemo sigurni da se opet sprema nešto veliko.

Upravo na današnji dan prije godinu dana, na koncertu 7. maja 2016. u zagrebačkoj Tvornici, kada su u počast Divljanu svirali Ljetno kino, Darko Rundek, Dino Šaran i Srđan Gojković, pala je prva klapa dokumentarca “Nebeska tema”, kojeg je Matičević nazvao po pjesmi Vlade Divljana.

Koncipirajući ga kao dokument koji se prepliće sa elementima igranog filma, Matičević je okupio niz vrlo značajnih autora sa ex-Yu prostora, da snime (i u filmu izvode) nove verzije čuvenih Divljanovih, pjesama sa glavnom vizijom: da film bude srodan svom glavnom junaku, što će reći istovremeno i dokument, i bajka, i urban, i dirljiv, i nježan.

Uz članove nekadašnji Idola, Zdenka Kolara i Srđana Šapera, glumca Svetozara Cvetkovića, muzičare Darka Rundeka, Bajagu, Aleksandra Šandorova, Dušana Strajnića, Mladena Juričića, Srđana Gojkovića, Dušana Kojića, Bojanu Vunturušević, poznatu fotografkinju Goranku Matić, te Vladinu porodicu, Dinu, Stevana i Pavla, ”Nebeska tema” je postao zahtjevni projekt kakav u žanru muzičkog dokumentarnog filma nije viđen na ovim prostorima.

Drugim riječima, ako sve dinamičnija i provokativnija nova svjetska produkcija (filmovi o Amy Winehouse, Iggyju Popu, Nicku Caveu) s lakoćom postaju kino hitovi, zašto to ne bi bila i domaća ostvarenja?

Nažalost, jedina (i presudna) razlika je – budžet.

Kod nas se i za igrane filmove budžetska pomoć dobija na kapaljke, a sponzorska pribavlja teškom mukom. Zbog toga ranija najava da bismo premijeru mogli očekivati do ljeta ove godine više nije realna.

Producent je objavio da za dovršetak filma nedostaje još 39.000 dolara i dosjetio se da na originalan način, kao simbolične producente, u cijelu priču uvede – publiku i štovatelje Divljanovog djela.

Na posebnoj internetskoj stranici otvorena je mogućnost da se skromnim prilozima od 5, 10 ili 30 dolara, pa do većih iznosa, pomogne u prikupljanju ostatka sredstava, uz različite ekskluzivne statuse za sve donatore, koji, među ostalim, uključuju prisustvovanje na premijeri u Zagrebu ili Beogradu, potpise na odjavnoj špicu, prigodne promo darove itd.

Sjajna je vijest da je od 444 pojedinačna donatora do sada prikupljeno 32.876 USD.

Za one koji se žele uključiti u akciju, evo linka stranice.

nebeska tema