Ideja BH Sounda oživjela u internetskom izdanju

Film & Foto & TV Internet Muzika BiH Show Time

Čak petnaest godina nakon što je nestala iz TV etera, projekt-emisija ”BH Sound”, iza koje su stajali autor Samir Pašalić, te Sanina Čampara i Erol Gagula, može biti reper za angažiranost i predanost.

Krajem 1997. na BiH Televiziji (danas FTV) rođena je emisija ”BH Sound”, iza koje su stajali autor Samir Pašalić, te Sanina Čampara i Erol Gagula.

Novinar Samir Pašalić Paša, boljim poznavaocima rock prilika u BiH poznat kao lider i klavijaturista grupe Krug iz 1990-ih (u kojoj je pjevačku karijeru započeo Nermin Puškar i snimio s njom album “Odsustvo kraja”), u kreiranju ”BH Sounda” ima je samo jednu ideju vodilju: ekipa ništa neće raditi u studiju, nego će putovati po cijeloj zemlji i otkrivati muzičke pojave vrijedne podrške i promocije.

Njegov prvi saradnik, TV režiser Erol Gagula, imao je takođe rockerski pedigre (grupa Atila), a bavio se i novinarskim poslom (muzički urednik i voditelj Radio 202 Sarajevo), pa je ovaj tandem imao prirodnu potrebu da pomažu mladim bendovima, posebno onima iz provincije, i pruže im vrlo vrijedan vjetar u leđa.

Takva emisije nije mogla proći nezapaženo, naprotiv. Glasačko tijelo prve godišnje BiH muzičke nagrade ”Davorin”, koje su činili muzički novinari gotovo svih redakcija i dio muzičara, autoru emisije Samiru Pašaliću dodijelio je trofej za najbolji muzički medijski projekt.

Samir Pasalic-nagrada za emisiju
S
amir Pašalić, nagrada ”Davorin”

Iročično, bio je to labuđi pijev ”BH Sounda”, koji je 15-ak dana ranije, 7. avgusta 2002. godine – skinut iz programa!

Tek za nezaborav: kao voditelji i saradnici kroz ”BH Sound” su prošli Una Mesić, Haris Dedić, Vernes Voloder, Mirsad Fajković-Febbo, Dino Kulenović, Almir Komarica, Brankica Rudan, Ajdin Čolić, Maida Duranović, Igor Mandić, Suzana Bevanda, Aldijana Fulurija, Valentina Begić, Edita Hadžić, te u  organizaciji i produkciji Ivan Stojanović, Sanja Ramić, Medina Abazović (R.I.P.), Senad Zvizdić, Sead Tokalija…

Nekoliko pokušaja da se ova ili koncepcijski slična emisija vrati u BH televizijski eter nisu uspjeli. Kako god bude zvučalo (a najbolje neka bude doslovno), prilike na današnjoj rock sceni u ovoj zemlji u velikoj mjeri su rezultat nepostojanja emisije s konceptom ”BH Sounda”, a mogu se opisati kao – rock je u mainstream medijskoj (polu)ilegali.

Otuda, kao zanimljivost i projekt koji zaslužuje pažnju (i potpunu podršku barem od aktera scene) ističemo internetsku zamjenu za ”BH Sound”.

Erol Gagula Erol Gagula

Reditelj Erol Gagula je u proljeće 2010. kreirao svoj youtube kanal egagula, a intenzivnije ga počeo puniti od 2012. godine, postavljajući najprije stare i već zaboravljene spotove Mahira & Beat House Projecta, Tife, grupa Macbeth, TNT, Black Sabah, Protest, Disidenti, Kix… te sve novo što je vrijedno da se izdvoji i što je često sam snimao.

Erolov najnoviji korak dalje – nedavno je pokrenuo Top listu u svojoj fb grupi BH Sound, u kojoj su izabrani prvi mjesečni Top pop i Top rock hitovi, a ideja je da svaka godina godina završi izborom hitova godine.

Ako već medijskom establišmentu nije stalo – vaše sudjelovanje i vaši glasovi mogu pomoći ostvarenju istog cilja kojeg je imao izvorni ”BH Sound”, pa evo linka.

Naslovna fotografija: dio ekipe BH Sounda, 2001.