Vremeplov: Roboti s Pink Floydom i Hendrixom

GPS za dušu Vremeplov

Zagrebački VIS Roboti prvi puta su u Italiji svirali u jesen 1966., najčešće nastupajući u rimskom klubu “Piper”. Budući da su u toj zemlji također postojali Roboti, naš je sastav smislio novo privremeno ime The Five Up.

Ostavivši tada dobar dojam, dobili su pozivnicu i za nastup na internacionalnom festivalu u Rimu 5. 5. 1968. godine. S ekipom, koju je kao pjevač predvodio Toni Studeni, bio je i novi gitarista Vedran Božić. Ono što ovaj događaj čini posebno zanimljivim jeste činjenica da su na istom festivalu nastupili i tadašnje nove uzdanice britanskog rocka Pink Floyd (debi album “The Piper at the Gates of Dawn” objavili su u ljeto ’67.), Ten Year After (istoimeni debut pojavio se u jesen ’67.) i Traffic (sa prvijencem “Mr. Fantasy” s kraja ’67.).

Po povratku iz Italije, u grupu se vratio orguljaš Ivo Balić, a uskoro su, u jesen iste godine, dobili dugotrajni angažman za nastupe po američkim vojnim bazama u Njemačkoj. Međutim, početkom ’69. u Zagreb se vratio pjevač Toni Studenti, zbog ozbiljnog oštećenja glasnica (povukavši se sa scene, neko je vrijeme radio kao DJ i ssradnik emisije “Crvena jabula” Radio Zagreba; preminuo je 1998.), a s njim su grupu napustili i Balić te saksofonista Josip Komerički.

Ostatak grupe nastavio je kao trio pod novim imenom, The Wheels Of Fire, i u postavi Vedran Božić (gitara), Rajmond Ruić (bas) i Viktor Hromin (bubnjevi).

vedran_bozic_jimi_hendrix

Često su svirali prije mnogih slavnih izvođača kao što su Little Richard, Temptations, White Average Band i Tony Joe White. U legendu je pak ušla priča kako je jedne večeri u “Klub 54” u Frankfurtu, gdje su nastupali, kao gost došao Jimi Hendrix i zagrebački rokeri su ga uspjeli nagovoriti da odsviraju jam session. Izveli su “Foxy Lady”, “Red House”, “Fire” i “Purple Haze”, a zajedničke fotografije sa Hendrixom dugo su bile senzacija u domovini.

Vrativši se u Zagreb, odsvirali su još nekoliko koncerata i u maju 1969. Roboti su slavno otišli sa scene.

Božić je poslije osnovao sastav Nautilus, pa se našao u posljednjoj postavi šibenske grupe Mi, da bi krajem 1971. ušao u prvu postavu kultne grupe Time. Rajmon Ruić je, također, svirao u Nautilusu, a onda postao urednik i producent u diskografskoj kući Suzy, dok se bubnjar Hromin povukao iz muzike.

vedran_bozic_live_na_bini

Rani članovi Robota, pjevač Ivica Čižmek i solo gitarista Ivica Čokalj, koji su 1961. sudjelovali u njihovom osnivanju, obnovili su grupu 1970. i snimili tri nova singla s Čižmekovim pjesmama. Uspješan je bio drugi “Tri curice male” (Jugoton, 1971.) s prodajom od tridesetak hiljada primjeraka, a onda su polovinom ’70-ih i oni definitivno prestali s radom.

Ako niste znali: Verzija Robota koja je 1969. radila pod imenom The Wheels Of Fire, na nastupima je u repertoaru imala pjesmu Jimija Hendrixa “Wind Cries Mary” i jedna sačuvana koncertna snimka je svjetlost dana ugledala 2005. godine na kompilaciji Croatia Recordsa “Kad je rock bio mlad”, koja je pratila istoimenu knjigu Siniše Škarice.