Uskoro ćemo koncerte gledati i na Twiteru

Internet Muzika - svijet Show Time

Borba divova društvenih mreža, kao što su Facebook, You Tube i Twiter, da privuku što veći broj novih i stalnih korisnika sve više se zahuktava, a osim njihovog profit-interesa nadamo se i nekoj koristi za muzičku zajednicu, te publiku diljem svijeta.

Šest od 10 najviše praćenih profila na Twiteru pripada muzičarima i sve više i više je muzičkih novosti na mreži. Twitter možda neće imati posebnu stranicu za tu namjenu, ali počevši od ovog mjeseca, live music nalazi novi dom i na ovom popularnom sajtu, najavljuje magazin Forbes.

Tokom konferencije prije dva dana u New Yorku, Twitter je otkrio da će korisnici već za nekoliko sedmica imati prve koncerte, te da ima mnoštvo ugovorenih velikih muzičkih imena za svoj projekt. U početku će ga raditi u partnerstvu sa Live Nation, koji pomaže identificirati koji su umjetnici savršeni  za ovo, a onda će imati svoje timove i mjesta za koncerte.

Portugal The ManPortugal The Man

Prvi već zakazani Live on Twitter koncert je nastup Zac Brown Banda, country sastava čiji šesti studijski album ”Welcome Home” izlazi 12. 5., a dan poslije počinje ”Welcome Home Tour” i upravo taj koncert će biti dostupan kao live stream na Twiteru.

Među onima s kojima je potpisan isti ugovor su američki roots rock band Train, američki rock sastav Portugal. The Man, r&b/hip hop izvođač August Alsina i synth-pop / alternative r&b kantautorica Marian Hill.

Dogovor između Twittera i Live Nationa donosi puno koristi za obje kompanije, budući da prvi već imaju stotine miliona korisnika i potencijalnih gledatelja, a drugi imaju izvođački/programski potencijal – muzičare čiji koncerti će i bez toga biti ugovoreni i producirani. To je i najvažnija prednost: ni jednima ni drugima projekt ne donosi neke dodatne veće napore.

Naslovna fotografija: Zac Brown Band