Wild Strawberries_coveri

Rock vremeplov: Kad su Jagode bile Wild

GPS za dušu Vremeplov

Nakon što su još krajem 1985. potpisali ugovor sa londonskom izdavačkom kućom Logo Records, Divlje jagode su pod engleskim imenom Wild Strawberries pokušale ostvariti san ovdašnjih rock bendova – da se probiju u jednoj od postojbina rocka.

U londonskom studiju Easy Hire tokom 1986. godine Wild Srerawberries su snimili pjesme za britansko tržište. Osam starih songova (među kojima su Ciganka, Šejla, Morrison) na engleski je jezik preveo slovenski kantautor Aleksander Mežek, a gitarist grupe Sead Zele Lipovača je napisao i dva nova, “Wild Boys” i “Fire On The Water“.

Produkciju albuma radio je Keith Woolvin, koji je u to doba producirao albume Rogera Watersa i skupine Thin Lizzy. Kao dio ugovora, realizirana je i turneja po engleskim klubovima, od od februara ’86., i u isto vrijeme je britansko izdanje albuma najavljeno singlom “Sheila”.

Postavu grupe činili su Alen Islamović (vodeći vokal), Zlatan Ćehić (bas, vokal), Nasko Budimlić (bubnjevi) i Zele Lipovača (gitara), a pridruženi član na turneji i snimanju bio je klavijaturista Don Airey koji je svirao u sastavima Rainbow, Whitesnake, Colosseum II i Cozy Powell Band.

Međutim, internacionalne ambicije Lipovače prekinute su naglim odlaskom pjevača Alena Islamovića u Bijelo dugme, koji je Bregovićevu ponudu prihvatio jer nije bio uvjeren u uspjeh Divljih jagoda u svijetu.

Album “Wild Strawberries” se zbog toga pojavio s velikim kašnjenjem – tek na današnji dan 1987. godine. Originalno izdanje Metal Masters, Licensed Logo records, London – (P) 1986. & (C) 1987. – izašlo je još u Švedskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, ali bez pjevača i odgovarajuće koncertne promocije, LP nije postigao očekivane rezultate u prodaji, pa je i Zele Lipovača morao odustati od daljih pokušaja gradnje inozemne karijere.

 

Video: Wild Strawberries ”Fire On The Water”, live na BBC session, emisija Friday Rock show 21.03.1986., što je bio i posljedni nastup Divljih jagoda sa Alenom Islamovićem.