marijuana

Motaj, motaj, smotaj…

Metropol Zdravlje

U aprilskom izdanju The American Journal of Medicine navodi se da 14 procenata sredovječnih korisnika marihuane imaju metabilički sindrom, nasuprot 19,5 procenata iste populacije koja marihuanu nikada nije koristila.

Još prije desetak godina skupina američkih istraživača dokazali su da umjerena upotreba kanabisa smanjuje rizik od dijabetesa i nastanka Alzheimerove bolesti, te doprinosi povećavanju kapaciteta pluća.

U novom tekstu The American Journal of Medicine navodi se da umjereni korisnici marihuane imaju manje slučajeva metaboličkog sindroma – skupine poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak.

Aosurdno je da metabolički sindrom najčešće uzrokuje životni stil modernog čovjeka, unatoč tome što se uporno promovira zdrav život. No, izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, neaktivnost i nedostatak sna obilježje su današnjice.

Naravno da to nije jedini način, ali sve je jasnije kako kanabis povoljno utiče na smanjenje metaboličkog sindroma, dakle smanjuje šećer u krvi, visok tlak i kolesterol, što znači da pomaže u borbi s bolestima srca.

Nova svijest o kanabisu doprinosi skidanju anateme sa ove biljke i sve više se smatra da je marihuana manje štetna od cigareta i alkohola i cigareta, te postaje medicinski lijek koji ima zdravstvene beneficije.