Dzuboks br.1

Rock vremeplov: Prvi broj Džuboksa, 3. maj 1966.

GPS za dušu Vremeplov

Prvi specijalizirani rock časopis u nekadašnjoj Jugoslaviji, “Džuboks”, pojavio se u prodaji 3. 5. 1966. godine, kao svojevrsni nasljednik godinu ranije ugašenog ”Ritma”, revije za jazz i zabavnu muziku.

Nadiranje beat i rock and roll kulture i na prostore bivše Jugoslavije, te već brojne vrlo popularne grupe (Atomi, Bijele strijele, Crveni koralji, Indexi, Crni biseri, Mtt Collins, Kameleoni), prvi muzički klubovi (Uljanik u Puli, 1964.), euforija zbog prvih gitarijada… sve to je bio temelj za procjenu da bi uspjeh mogao imati i prvi rock časopis.

Uređivao ga je Nikola Karaklajić, u to vrijeme voditelj kultne emisije Radio Beograda “Sastanak u 9 i 5” i autor prvih top lista u ovim krajevima.

Zanimljivo je da se krajem ’66. pojavio i “Hit bit specijal”, kao sedmično glasilo Jugoslavenskog centra diskofila u Beogradu, što ilustrira da je u ovo vrijeme postojao i znatan broj kolekcionara gramofonskih ploča, ali pojavila su se samo četiri njegova broja.

Dzuboks-magazin

“Džuboks” je redovno izlazio do ljeta 1970. godine i ugasio se nakon 39 brojeva. Godine 1974. pokrenut je novi “Ladin Džuboks”, koji je bio najpopularniji i najutjecajniji domaći rock časopis sve do prestanka izlaženja 1983. No, prva serija “Džuboksa” ostaje posebno upamćena po flexi izdanjima – singlicama na savitljivim crnim folijama sa pjesmama aktualnih svjetskih izvođača, Beatlesa, Shadowsa, Beach Boysa i drugih.

Ako niste znali: na naslovnici prvog broja “Džuboksa” iz 1966. godine bili su The Rolling Stones i to je bio prvi poster ove već slavne svjetske rock grupe koji je bio dostupan publici u Jugoslaviji, pa je časopis prodan u nevjerovatnih 100.000 primjeraka.

Puno prije ”Džuboksa”, krajem 1954. godine, pojavio se ”Plavi vjesnik”, koji je veliku popularnost stekao kao prvi strip tjednik, ali od sredine ’60-ih i on sve više postaje pop-rock časopis, s top listama i novitetima sa muzičke scene.

Casopis-Ritam

Inače, prvi specijalizirani muzički časopis u nekadašnjoj Jugoslaviji bio je ”Ritam”, koji je imao podnaslov “revija za jazz i zabavnu muziku”, a prvi broj se pojavio 1. 10. 1962. Izdavao ga je Dnevnik iz Novog Sada i na tržištu je bio tri godine, odnosno objavljeno je ukupno 69 brojeva. Svojevrsni kuriozitet glasi da ga je uređivao čovjek koji nije imao nikakvu profesionalnu vezu s muzikom, ali je bio jedan od najvećih umjetnika i boema koje je u 20. stoljeću imao Novi Sad. Riječ je o čuvenom pjesniku Miroslavu Miki Antiću.

Puno kasnije, 1989. godine, u Beogradu je ponovo počeo izlaziti pop-kulturni i muzički mjesečnik ”Ritam”, koji se u ratnim godinama pojavljivao neredovito i 1995. je ugašen.