semir sammy hasic

Zeničanin, svjetski harmonikaški prvak, obradio Hava Nagila

Muzika BiH Show Time

Svjetski prvak u sviranju harmonike, profesor Semir Sammy Hasić, zajedno sa violinisticom Natalijom Stanisavljević objavio je video spot fantastične izvedbe najpoznatije tradicionalne henrejske pjesme ‘Hava Nagila’.

Harmonika u našim krajevima i na svjetskoj muzičkoj sceni nema jednak status. Zašto je njena dominacija u folklornoj muzici potpuno zasjenila ovaj instrument u drugim žanrovima, mogli bismo pisati u nekoj drugoj priči, ali – gotovo izbačena čak iz ‘slavnog’ turbo-folka – harmonika se rijetko spominje u kontekstu ozbiljnih muzičkih dostignuća.

Zbog toga se i u rodnom gradu profesora i kompozitora Semira Sammyja Hasića (rođen je u Zenici 1964. godine) baš previše ne zna o njegovim svjetskim dostignućima.

Semir se sviranjem harmonike počeo baviti sa 6 godina. kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak ovog instrumenta, Janez Goveduk. Četvrt stoljeća kasnije učenik je dostigao svoga učitelja, pa je 1994. godine na Svjetskom nadmetanju harmonikaša u Italiji i on postao prvak.

Semir Hasic 1994 Sammy, 1994.

Poslije završetka muzičke škole u zenici i Muzičke akademije u Sarajevu, Semir je svirao na koncertima diljem Europe i SAD-a, kao i na koncertima raznih pop i rock muzičara, na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak ‘Mozart Balkana’. Za ono što je još impresivno još nema nadomak – a to je podatak da u svom repertoaru ima blizu 7000 pjesama!

Kuriozitet: ovaj zenički virtuoz sa trenutnom adresom u Zagrebu redovito dodijeljuje nagradu ‘Sammy’ glazbenim školama za najbolje mlade harmonikaše, jer poučava mlade muzičare i voli često s njima raditi.

Sammy Balkan Mozart Sammy Balkan Mozart

Upravo to potvrđuje obrada čuvene tradicionalne hebrejske pjesme ”Hava Nagila” (aranžman Josip Cvitanović, mik i mastering Mladen Malek, produkcija Zrinko Tutić, koju je Sammy snimio s mladom violinisticom Natalijom Stanisavljević, studenticom na Glazbenoj akademiji u Zagrebu.

I ova talentirana instrumentalistica do sada je nastupala u mnogobrojnim koncertnim dvoranama Njemačke, Austrije, Francuske, Italije i drugih zemalja, a njezine nastupe prenosile su mnogobrojne televizijske i radijske kuće. Iako joj se repertoar sastoji od raznih klasičnih djela, specijalizirala se za sviranje jazza, popa i etno muzike, a razlog da bude partnerica Semira Hasića u ovoj melodiji pokazuje snimljeni spot.