Kaliopi

Balada ‘Rođeni (Bato)’ i poslije 30 godina veliki hit

GPS za dušu Vremeplov

Nije romantičarska nostalgija i makar otrcano zvuči: vrijeme je najpravedniji sudija u muzici. Većina današnjih instant hitova, koliko god miliona pregleda imali, sutra će biti zaboravljeni, za razliku od pjesama kojima je vrijeme dodjelilo status klasika.

Na današnji dan, 29. 4. 1987. godine, u zagrebačkom studiju SIM makedonska pop-rock grupa Kaliopi završila je snimanje svog drugog albuma “Rođeni“, koji je iz danas nepoznatih razloga tek početkom naredne godine objavio PGP RTB.

Grupu su 1985. osnovali tadašnji bračni par Grill, pjevačica Kaliopi i basista Romeo te zagrebački klavijaturista Zlatko Tanodi, koji se još bavio aranžmanima i produkcijom njihovih izdanja.

Muziku za njihov eponimni prvijenac, objavljen 1986. za ZKP RTL, komponirao je Grigor Koprov i zapaženije pjesme su bile “Ja bih noćas vlakom do Japana” i “Rock and roll za laku noć”.

Na snimanju drugog albuma kao gosti su im se pridružili Rastko Milošev Ras, bivši član Parnog valjka, koji je odsvirao solo gitaru u pjesmi “Nebo mi sja”, te tada aktuelni Valjkov gitarista Zoran Cvetković Zok sa solo dionicama u “Rolls Royce Boys”, “Mi se tako dobro…” i “Znam da te volim”.

Kaliopi, 1980-ih, youtube

No, jedna je pjesma (a sve ih je komponirao ovaj put Romeo Grill) posebno je odskočila. Riječ je o baladi “Rođeni“, poznatoj i pod imenom “Bato“, koja je postala jedan od hitova godine i najslavniji song u karijeri grupe. Ona se, doduše, ubrzo raspala, jer se bračni par Grill preselio u Švicarsku. Tek se 1996. na scenu vratila samo Kaliopi (s djevojačkim prezimenom Bukle) i to kao solistica, no pjesma “Rođeni” i dalje je bila njezin trade-mark i najbolja ilustracija impresivnog glasa makedonske pjevačice, karakterističnog po vrlo velikom rasponu.

Ako niste znali: Kaliopi nisu bili grupa u klasičnom smislu i za koncerte su sastavljali ekipu makedonskih instrumentalista, a za snimanje albuma angažirali goste ovisno o mjestu snimanja. Tako je na prvom albumu gitare u svim pjesmama odsvirao Vlatko Stefanovski iz grupe Leb i sol, a na drugom je ulogu glavnog gitariste imao je Vedran Božić.

Usporedbom originalne studijske izvedbe i današnje koncertne nedvojbeno se možemo uvjeriti ne samo u snagu pjesme ”Rođeni”, već i neprolazno moćni glas pjevačice Kaliopi.

1 razmišljanje na “Balada ‘Rođeni (Bato)’ i poslije 30 godina veliki hit

Komentari su zatvoreni.