Nikola Johnny Ranković

Upoznajte ga: Johnny, medicinski fenomen i najmlađi rock heroj

GPS za dušu Muzika - regija Pričam ti priču

Nikola Johnny Ranković, 13-godišnji Beograđanin rođen je sa inverzijom svih organa u tijelu i pola srca, ali ”trči trku bez prednosti da rock and rollom osvoji svijet”.

Prije dva dana na You Tube kanalu se pojavio video spot ”Harley, Les Paul & Rock’n’Roll”, potpisan sa Johnny Ranković ft. Žika Jelić. Poslije prvih kadrova, krenuli smo u potragu za odgovorom na pitanje ‘ko je taj dječak Johnny’?

Već prvi odgovor bio je fascinantan: u srpskom ”Obračunu bendova”, 2013. godine, sastav čiji su članovi polaznici škole rocka ”Master Blaster” osvojio je prvo mjesto s pjesmom Partibrejkersa ”Hoću da znam”, a njihov pjevač i gitarista, Nikola Ranković, imao je devet godina!

Da je samo to u pitanju, epizoda bi ostala zabilježena kao zanimljiva, ali Nikolina životna priča rijetki je primjer izrazito inspirativne hrabrosti i upornosti. Dječak je rođen sa inverzijom svih organa u tijelu i pola srca. Zbog zdravstvenog stanja nije išao u obdanište i većinu vremena je provodio u bolnici.

nikola-johnny-rankovic-

Njegovo zanimanje za muziku otpočelo je od trenutka kada je na televiziji čuo pjesmu rock grupe Van Gogh ”Nek’ te telo nosi”.

Budite mi veseli i igrajte bosi / Jer kad krene ovaj ritam neka telo nosi… / Ja nisam superstar, a ni dovoljno mlad (digni me, digni me) / Al’ mi nikad nije bilo bolje nego sad (digni me, digni me) / Kad zajedno sa vama dižemo ruke (digni me, digni me) / Mi putujemo muzikom od luke do luke (digni me, digni me)’…

Stihovi nisu mogli biti poticajniji za malog Nikolu i uskoro je od oca dobio malu gitaru, pa roditeljima priredio mini koncert sa pjesmama Van Gogha. Svoje heroje je i upoznao, a kad je od benda na dar dobio električnu gitaru, napisao je pjesmu ”Nije do love” sa stihovima ‘Imam gitaru Ashton boje plave’

Tako je dječak Nikola Ranković postao Johnny, najmlađi rock heroj ovih prostora, i svoj životni kredo izrazio je na manifestaciji ”Radost Evrope”, 2013. godine u Beogradu, izvodeći s Master Blasterom svoju autorsku pjesmu “Neću da živim u zemlji bez rock’n’rolla“.

Davno je Nikola, kao jedan od svojih snova, izrazio želju da obiđe svaki Hard Rock Cafe u svijetu. Ako mu se ovi simbolični snovi i ne ostvare, neke druge sam proživljava.

Opisuju ih stihovi koje je prvi puta u životu napisao: Rođen sa pola srca, u duploj nadi da život ipak ima lek, ja trčim trku bez prednosti da rokenrolom osvojim svet.

Na tom putu, popločanom dječjom nevinošću i nevjerovatnom hrabrošću, mali Johnny je napisao posvetu ikonama rocka, čuvenom motociklu Harley-Davidson, slavnoj električnoj gitari Les Paul i rock’n’rollu kojeg živi.

Velike simbolike ima u tome da se u spotu pojavljuje najdugovječniji aktivni rock muzičar ovih prostora, Žika Jelić iz Yu grupe.