perga

Perga! Pored meda, košnica ima još zlata vrijednih proizvoda

Metropol Zdravlje

Svi koji brinu o zdravlju, dan započinju kašičicom meda. Međutim, pčelari iz košnica vade i druge proizvode koji blagotvorno djeluju na organizam, kao matična mliječ, propolis, polen, a posebnu pažnju zaslužuje perga ili pčelinji kruh.

Matična mliječ je odlična za metabolizam, propolis  ima antibiotsko i analgetičko dejstvo pa se i naziva prirodni antibiotik, polen pomaže varenju, povećanju hemoglobina u krvi, jačanju otpornosti prema infekcijama, smiruje i otklanja umor… i sve su to dodatne vrijednosti iz pčelinje ‘tvornice zdravlja’.

No, čini se da je najmanje poznata perga, fermentirani polen ili pčelinji kruh, kako se još naziva.

Perga izvađena iz ćelija saća u odnosu na običan polen ima bogatiji sastav, bolju apsorpciju jer nema zaštitnih opni, dugo traje i ima jači, brži i intenzivniji učinak na ljudski organizma.

Bogata je šećerom, proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima, posebno kalijem i ima povećan sadržaj ugljen-hidrata.

perga

Stotinu grama perge sadrži čak 13 mg vitamina P, ili rutina, supstance koja jača zidove krvnih sudova i regulire njihovu popustljivost, čini zidove kapilara čvršćima i preporučuje se kod izljeva krvi u mozak, infarkta srca, krvarenja u mrežnjači oka, problema u digestivnom traktu (čir, tumor, ciroza), u slučajevima povišenog krvnog tlaka, kao i oštećenja kože izazvanih zračenjem, te se koristi kao dodatak ishrani osoba koje se liječe od teških oštećenja organizma – tvrde eksperti.

Zatim, perga pomaže kod kolitisa, zatvora, zapaljenja prostate i impotenije, a tradicionalna kineska medicina kaže da aktivira mišićne ligamente oka.

Uz sve to, ona jača imunološki sistem i smanjuje umor.

Mnogima neće ni ovo biti beznačajno: istraživanja pokazuju da perga omogućuje uspješne razne dijete za mršavljenje bez opasnosti od štetnih deficita u organizmu, uz istovremeno poboljšanje zravstvenog stanja organizma.

Perga se jede kao slatkiš u izvornom stanju (prah gorko-slatkog ukusa), koji se otapa u ustima, a može se i pomiješati s medom. No, na tržištu ima dovoljno gotovih proizvoda već pripravljenih za upotrebu.

Vodu ili neku drugu tekućinu treba piti tek nakon jednog sata, kako se ovo pčelinje zlato ne bi razblažilo u organizmu. Odraslima se preporučuje uzimanje 2 grama perge dnevno, a za djecu je dovoljno 0,5 grama i najbolje bi bilo da se ova količina podijeli u dvije doze.

Za kraj: perga kao terapeutsko sredstvo daje rezultate već poslije nekoliko dana.