Geronimo & Komuna

Geronimova rock grupa zove se Komuna i završava prvi album

Muzika BiH Show Time

Mirko Šenkovski Geronimo s novim projektom, kojim se vraća rock korijenima, ulazi u finiš i ovih dana je završio jednu od ključnih pjesama ”Kad padnu mostovi”, sa Tifom, Predinom, Kikijem, Tonijem i Zeletom kao gostima.

Grupa Komuna, logo

Radeći pjesme za niz pop zvijezda (Crvena jabuka, Leo, Jasna Gospić), ali i folk izvođače (Halid Bešlić, Hanka Paldum, Dragana Mirković, Halid Muslimović), te za vlastita izdanja u kojima je miješao ove žanrove, Geronimo je u prethodnih dvadeset i nešto godina postao sinonim za hitmejkera u svijetu lakih nota, čiji je opus dosegao impresivnih 250 pjesama.

Razlog je to da su rijetki znali (ili zaboravili) njegove rock korijene i saradnju sa zagrebačkom hard rock grupom Legija, na čijem je albumu ”Do pakla i natrag” (1994.) pjevao prateće vokale, a kasnije i pisao pjesme za njih.

Kako smo prvi put najavili prije 3 mjeseca, Geronimo se upustio u novu avanturu okupljanja respektabilne i punokrvne rockerske ekipe, s kojom će se, kao pjevač, vratiti svojim muzičkim počecima. Tada još bezimenom bendu sada znamo i naziv – Komuna, a čine ga gitaristi Emir Hot i Dragomir Herendić Dragianni (iz Zabranjenog pušenja), klavijaturista Igor Matković (Crena jabuka), basista Zvjezdan Marjanović i bubnjar Damir Bumbar Sinanović (ex Southern Storm i The Loudest Silence).

Bend intenzivno snima pjesme za prvi album i sa seta za premijerni video spot donosimo nekoliko zanimljivih fotografija.

Iza cijelog albuma autorski potpuno stoji Geronimo, koji za Glas.ba otkriva:

”Pokušat ćemo ga do ljeta završiti. Ako ne, onda sigurno do jeseni. Nedostaju još dvije, tri pjesme, pa ako uspijem napraviti da su na nivou ovih što sada imamo, onda do ljeta izbacujemo. Neću da zbrzam, hoću da album bude antologijski.”

Jedan od sasvim sigurno velikih aduta već je završen – Komuna je snimila pjesmu ”Kad padnu mostovi”, u kojoj po jednu strofu pjevaju Mladen Vojičić Tifa, Zoran Predin, Kiki Lesendrić i Toni Janković, dok Zele Lipovača svira gitarske solo dionice.

Za ovaj broj je pri kraju i snimanje spota, a dok čekamo njegovu premijeru, evo podsjetnika na jedan spontani trenutak, kada se Geronimo sa nekoliko svjetskih rock standarda na sceni priključio Emiru Hotu i Harisu Abdagiću, na njihovom nedavnom nastupu u sarajevskom klubu AG.