ElvirBandic

Elvir Bandić Banda – baksuzni presedan sa albumom ”Presedan”

Muzika BiH Show Time

Elvir Bandić je jedan od najsvestranijih muzičara u BiH i ko zna koji već po redu među takvima, koji spadaju u ‘čuda’, a poznatiji su u okolnim zemljama nego u domovini. Priča o njegovom albumu ”Presedan” pripada tim neobičnim presedanima.

Prisutan skoro već 20 godina na sceni, ovaj Tuzlak, sa adresom u Sarajevu, pjevač je upečatljivog glasa i autor sa vrlo širokim dijapazonom, radeći muziku za filmove, dokumentarne serije, teatar, videoigre i reklame.

Na albumima koje je do sada snimio pjevao je svoje autorske pjesme, također u različitim stilovima, od jazza i sevdaha do pop i rock standarda.

U svakom pogledu (ne)tipičnost njegove karijere događa se već od njenog starta. Prvi njegov album ”Slobodan” prihvatio je PGP i poslije njegovog izlaska 2003. godine, te odličnih reakcija publike, Banda je poznatiji i popularniji u Srbiji nego u domovini.

Electro-pop, pa još sa jazzom, ovdje ne raste. Svejedno, Banda je i preseljenjem u Sarajevu nastavio borbu sa vjetrenjačama, pa se priključio Sarajevo Jazz Guerilli (Dino Šukalo, Amar Češljar, Bojan Ahac, Darko Poljak, Edvin Hadžić), sarađivao sa Sinanom Alimanovićem i drugim jazz muzičarima, a onda počeo ‘čačkati’ i po sevdahu.

Kako je u jednom ranijem intervjuu kazao, nije mogao izabrati za egzistenciju u BiH dva najnezahvalnija muzička stila, od čijeg bi izvođenja (i njihovog gerilskog statusa) jedva preživljavao da se nije bavio spomenutim komponiranjem primjenjene muzike, najčešće za inozemne klijente.

Novi autorski solo album Elvir Bandić je najavio krajem 2011. baladom u soul, r&b, jazzy maniru ”Noć i dan”, a izdanje je, pod etiketom Muzičke produkcije BHRT i naslovljen kao ”Presedan”, najavljen za januar 2012.

I nije se pojavio. Bo je to novi presedan u Bandićevoj karijeri – pritisnut finansijskim i kadrovskim problemima, BHRT završeni album nije mogao izdati.

Pet godina poslije, u javnost stiže nova najava. Spomenimo, pak, da je muzičar u međuvremenu na muzičkim platformama objavio album ”Sevdah Live”, snimljen na nastupu 2014. sa muzičarima iz Jazz Gerille. Naslov izdanja podrazumijeva vrstu pjesama (U Stambolu na Bosforu, Kad ja pođoh na Bentbašu, Kraj tanana šadrvana), a izvođači zvuk kojim su obojene.

Vratimo se sada najnovijoj najavi.

Poznata zagrebačka diskografska kuća danas objavljuje: Elvir Bandić, svestrani glazbenik iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, objavio je svoj prvi singl i spot za diskografsku kuću Menart pod nazivom ”Noć i dan”.

Sa materijalom koji se nije mogao pojaviti 2012., Banda kreće ispočetka. Spot je redizajniran u režiji i sa animacijama Berina Tuzlića, a poslije slušanja pjesme možemo se samo nadati da ćemo i cijeli album čuti u što skorije vrijeme.

Naslovna fotografija: Munever Salihović