Mustra-Orchestra

Fenomeni malih mjesta (1): Mustra Orchestra, Travnik

Muzika BiH Show Time

U gotovo svakom manjem mjestu diljem našeg regiona pronaći ćete muzički sastav vrijedan divljenja, koji s velikom predanošću i strpljenjem odolijeva svim izazovima djelovanja u provinciji. Pozivajući ih da nam se jave, otvaramo novi serijal uz zanimljivi trio iz Travnika.

Većina sastava iz manjih mjesta, daleko od očiju nacionalnih medija i izdavačkih kuća, osuđeni i na skromne uslove rada i na malu publiku, rijetko uspijevaju postati ‘zvijezde’, ali nit koja ih povezuje jeste velika predanost i želja da sviraju, opstaju i stvaraju. Još više od toga, zadivljujuće je njihovo strpljenje, koje moraju imati ako žele odoliti nebrojenim iskušenjima koje donosi već sama i najvažnija činjenica da im je podrška minimalna.

Zbog toga Glas.ba ovom pričom započinje novi serijal ”Fenomeni malih mjesta” i poziva sve takve sastave da nam se jave. Ni našim predstavljanjem neće se, vjerovatno, bitno promijeniti njihova sudbina, ali hoće simbolično zadovoljstvo – potvrda da zaslužuju pažnju.

Prvi takav sastav koji predstavljamo je Mustra Orchestra iz Travnika.

Sviraju uglavnom instrumentalne, autorske, kompozicije, a stil koji preferiraju je odraz različitih utjecaja kroz koje su prošli članovi benda u svom muzičkom sazrijevanju. Dakle, njihova muzika vuče korijene iz etno baštine Balkana, sa primjesama rocka, popa i jazza.

Mustra orchestra su Saša Filipović (klavir), Taik Ganić (gitara) i Almir Mulaimović (udaraljke), a još prije dvije godine su snimili prvi album “Muzika iz romana“.

Premijerno su ga predstavili u okviru tadašnjeg četvrtog izdanja travničkog Acoustic Festa, pa potom na nastupima po BiH i nekoliko gostovanja u Njemačkoj i Hrvatskoj. Na tim svirkama su kamerom bilježili pojedine brojeve sa albuma – poput ”Ćiro (Lazy Train)” – a prije nekoliko dana konačno su uspjeli uraditi prvi oficijelni spot ”Ne kuni (Do not speak)”.

Aferim, rekli bi u Bosni i Hercegovini…